2016. május 12., csütörtök

Hogyan tervezd meg a saját takarítási rutinodat?

 


     A takarítás egy végeláthatatlan feladat, és egy kicsit hálátlan is, főleg ha már gyerekek is vannak. Csak csinálod...csinálod, és örülsz, ha tíz percet élvezheted a tiszta, rendbeszedett házat, hogy utána máris újra a feje tetejére álljon minden. De csináljuk, mert csinálnunk kell, azért is, mert jobban érezzük magunkat egy tiszta házban, ha csak 10 percet is tart az egész...
    Mindenki azt szeretné, ha tiszta, rendezett otthona lenne nap mint nap, de sokan tanácstalanok, hogyan kezdjenek neki, mit kéne tenniük, hogy ne érezzék úgy, hogy mindennap egy káosz, és nem jutnak egyről a kettőre. Mint az élet bármely területén, ha tervezel könnyebb dolgod lesz, és nem leszel állandóan frusztrált.
    Egy takarítási terv lényege, hogy megtervezed, hogyan osztod be az idődet az elvégzendő feladatokra. Ezek lehetnek napi, heti, havi feladatok, amelyeket meg kell csinálj, hogy az otthonod tiszta legyen. Ha megtervezed a takarítást, kialakul lassan egy rutin, ami nem csak tisztább lakáshoz vezet, hanem ami több szabadságot és kevesebb stresszt is fog eredményezni.


 HOGYAN FOGJ NEKI?

1. Először is ahhoz, hogy összeállíthass egy tervet, hogy mit mikor akarsz kitakarítani, pucolni tudnod kell milyen feladatokat is kell pontosan elvégezz és milyen gyakran. Ezt a saját otthonodhoz és igényeidhez kell alakítanod. Itt van segítségül egy lista, hogy mely feladatok lehetnek ezek, amit napi vagy heti/havi szinten kell elvégezned.


Letöltéshez kattints a képre





2. Másodszor ki kell választanod a neked legjobban megfelelő tervet. Inkább megcsinálsz mindennap egy keveset a tennivalókból, vagy jobban szereted, ha egy nap elvégzel mindent? Jársz munkába is vagy egész nap otthon vagy? Egyedül kell megcsinálj mindent vagy van segítséged? Nincs egyetlen módszer, és egy legjobb módszer. Úgy kell csinálnod, ahogy neked a legjobb. Azért én írok Neked egy pár opciót...


                                                   A. Gyors takarítás mindennap


           Ha mindennap elvégzed a legfontosabb teendőket a ház körül, akkor nem lesz szükséged, hogy még egy külön nap nagytakarítást végezzél minden szobában. Nekem ez vált be. Kb. 1 órát vesz igénybe, hogy elvégezzem a napi feladatokat, plusz még megcsinálok egy két dolgot a heti teendőkből is, mint például mosás, fürdőtakarítás, vagy felmosás.
Letöltéshez kattints a képre



                                              B. Mindennapra egy szoba kitakarítása

     
        Elosztod a hét napjaira a teendőket, és mindennapra beosztassz egy szobát, helyiséget amit kitakarítasz. Például hétfőn nappali, kedden fürdőszoba stb.

Letöltéshez kattints a képre


                                                       C. Mindent egy nap alatt

      Ha munkába jársz, talán ez a legmegfelelőbb neked, így mikor szabad vagy letudhatod az egész lakást, hétközben meg tudsz munka után egyébre koncentrálni. Néha én is így csinálom, mikor összecsapnak a hullámok a fejem fölött. Ennél a módszer jól be tudnak segíteni a gyerekek is, mert kioszthatod a feladatokat. Például kinyomtatsz kártyákat, rajtuk egy egy feladattal, mindenki húzz egyet vagy kettőt, és aznap meg kell csinálniuk.

Letöltéshez kattints a képre



3. Ha eldöntötted melyik tervet alkalmazod, nincs más hátra mint megtervezni, leírni a feladatokat, listát készíteni és kifüggeszteni valahová, hogy mindig szem előtt legyen, és segítsen a tájékozódásban...:) Használhatod ehhez a listáimat is, vagy naptárt vagy digitális app-ket pl. Google Calendar.


A te takarítási rutinod hogyan néz ki?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése