2018. január 6., szombat

Esti rutin tábla kisgyerekeknek

     

     Ha anya vagy, biztosan te is tudod már, mennyire fontos, hogy a gyerekeknek is meglegyen a rutinjuk. Nem csak biztonságot ad nekik, ahogy a szakértők mondják, de az egész család nyugodtabb lesz, ha mindenki tudja a feladatát, és ezek a feladatok mindennap ugyanúgy ismétlődnek. Ezekből az ismétlésekből születnek a rutinok. És a rutin egy családban nagy áldás. Kiegyensúlyozottabb lesz tőle a család összes tagja, a mindennapi hercehurcák lecsökkenek, nem lesz kapkodás, hiszti ha valahová menni kell, vagy valamit meg kell csinálni.
      Én már akkor kialakítottam egy rutint az esti lefekvéshez, amikor Mátyás még baba volt, és ez a mai napig működik. Annyit mondok, "Mátyás lefekvés", és megy is. Akadnak persze nálunk is napok, mikor kicsit makacskodni akar, de következetesen teszem a dolgom, és egy pillanatnyi viszakozás után megy is már a szoba fele. Szerintem neki is a legjobb rész az esti rutinban az, amikor gyorsan felszökik az ágyunkba(mert ott olvasom a mesét), elkap egy meséskönyvet az éjjeliszekrényről, és várja, hogy én is melléüljek.
      Ezúttal készítettem egy kis táblát neki a lefekvés előtti feladatokkal, abból az okból kifolyólag, hogy van rajta két olyan dolog is, amin még dolgoznunk kell. Ezzel szeretném őt erre a két feladatra rászoktatni. Az egyik nem más mint a bilizés, még nem kezdtük el a bilire szoktatást, már próbálkoztunk, de akkor még nem volt felkészülve, most viszont úgy érzem lassan már itt az idő, komolyabban foglalkozni a témával. A másik feladat, a játékok elrakása lefekvés előtt. Ez igazából miattam került fel a táblára, mert meg kell valljam sokszor esténként már olyan fáradt vagyok és érdektelen, hogy eszembe se jut megkérni, hogy rakja el a játékait. Azzal nincs semmi baj, ha megkérem megcsinálja, ha ímmel-ámmal is, viszont jó lenne, ha erre is rászokna, hogy este rendet kell rakni, és legalább anya se felejti el, hogy ez így helyes...:)
     Elég következetes vagyok, ami az esti rutint illeti. Mindennap ugyanabban a fix órában van a lefekvés, ami mindig ugyanúgy zajlik.


19:00 - fürdés, pizsama
19:30 - ha kér tejet, megissza
19:30 - fogmosás
19:45 - meseolvasás
20:00 - villanyoltás

    Ha nem aludt napközben, akkor este 19:00 körül már villanyoltás, de akkor egyből el is alszik..:)


   Én most egy ilyen táblát készítettem. Szerintem fontos, hogy olyan tábla legyen, amibe őt is bele lehet vonni, ne csak lássa felrajzolva a teendőket, hanem amikor egyet elvégzett, akkor "kipipálhassa" valamilyen módon, ezzel ösztönözve saját magát a többi elvégzésére....mint nekünk a TO DO listánk, ha nem húzhatjuk vagy pipálhatjuk ki, amivel már kész vagyunk, nem annyira motivál a következő feladat elvégzése, igaz?:)
     Microsoft Wordban szerkesztettem, kinyomtattam, egy vastagabb színes papírra felragasztottam őket. Mikor eggyel kész van, akkor felhajthatja az adott ablakocskát. A kis papírokat a legjobb ha lamináljuk, ha meg nem akkor mindenképp folyékony ragasztóval rögzítsük, mert én kétoldalas kis ragasztó stick-eket használtam, de a széle gyorsan felkunkorodott. A papír szélére kis csiptetőket tettem, oda szúrja be a felhajtott ablakocskát, de a legjobb tépőzáros ragasztót venni hozza, nekem erre nem volt lehetőségem. Szerintem nagyon aranyos kis tábla lett. Rajzszöggel akasztottuk ki a folyosóra, és már le is teszteltük. Úgy láttam rajta élvezte ahogy futkároztunk, hogy az elvégzett ablakocskákat felhajthassuk. Próbáljátok ki!

 







                                             



Milyen rutin táblákat készíthetsz?


 A Pinteresten nagyon sok ötletet lehet találni. Egy párat meg is mutatok.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése