2016. április 11., hétfő

Fürdőszoba takarítása vegyszermentesen



  Egyszerűen, és olcsón lehet a fürdőszobát is takarítani házi tisztítószerekkel. Gyerekbarát, és nem kell félni, hogy a gyermek kezébe kerül véletlenül. Viszont, figyelem, az ecet is savas folyadék, amit nem szabad gyerekek nagy mennyiségben beszívjanak. Inkább ne tartózkodjanak a fürdőszobában, ha nagy felületet kell befújjál. Az ablakot nyisd meg legalább bukóra, mikor takarítasz.

Mire van szükségünk a fürdőszoba takarításához?





Általános tisztítószer:
  • Minden felület tisztításához. 
  • Egy rész vízhez keverjünk egy rész ecetet, és egy pár csepp mosogatószert.

Ablak/Üveg tisztító:
  • Ablakhoz, üveg felületekhez.
  • Egy rész vízhez egy rész ecet, +2 csepp illóolaj, ha nem szeretjük az ecet szagát.

Fertőtlenítő:
  • Kapcsolók, kilincsek, szemetesek, wc ülőke stb. letörlése. Penész kezeléséhez.
  • 1 l vízhez 2 ek ecet, 15 csepp teafaolaj vagy 2 ek tiszta alkohol.

Szódabikarbóna:
  • Kisúrolni a mosdókagylót, kádat, tusolókabint stb. 
Wc tisztító gél: 
  • Ez az egyetlen amit még nem hagytam el, mert úgy gondolom a wc az csak wc, és oda jó erős tisztítószerre van szükségünk. Habár van amikor csak szódabikarbónáttal szórom be, a kefével átsúrolom , öblítem és kész. 

Lefolyó tisztító:
A videó második felében megnézhetitek a lefolyó tisztítását.

  • Nagyszerűen működik a konyhában és a fürdőben is.
  • 200 gr szódabikarbóna
  • 500 ml ecet
  • 1 l fővő víz
  • A szódabikarbonátot tedd a lefolyó szájához, és egyszerre töltsd rá az ecetet és a fővő vízet. Habozni fog!! Hagyd hadd dolgozzon a szer. Ha lecsillapodott, eressz rá kis vizet és kész is.
Mikrószálas törlőkendők, egy polírozni, egy az ablaknak, üvegnek.
Egy szivacs dörzsölni.
Egy fogkefe a szűk helyek pucolásához.
Egy ablaklehúzó, na nem az ablaknak, hanem a csempének vagy a tusolókabin oldalának.

Lépések a fürdőszoba takarításához

  1. Először is vigyél ki mindent a fürdőszobából, ami nem odajár. Csinálj rendet. Én kiszoktam vinni a takarítás idejére a törölközőket, a szennyes kosarat, bébikádat, stb, hogy ne zavarjon.
  2. Önts a wc-be tisztítógélt körbe körbe vagy szórd be bőven szódabikarbónáttal. Tedd bele a wc-kefét is, csukd le a tetejét, és hagyd állni.
  3. Időközben fújd be a kádat, tusolókabin minden részét az általános tisztítószerrel. A sarkakat se hagyd ki. Hagyd állni.

  4. Ha penészt kell kezelj fújjál rá a fertőtlenítőszerből. Részletes leírás tovább a képre kattintva.
  5. Egy szivacsot nedvesíts be, tegyél rá szódabikarbonátot, és súrold át vele a csempét, a kádat, kabint és zuhanyzó tálcát. 
  6. Ha a tusoló fejed nagyon vízköves, vegyél egy műanyag zacskót, tölts az aljába ecetet, tedd bele a fejet, befőttes gumival kösd rá, és hagyd úgy pár órát.
  7. Fogd a fogkefét, vizezd meg, mártsd bele a szódabikarbonátba, és a fugákat, a sarkakat, a síneket súrold ki vele. Rengeteg "trutyi" összetud gyűlni a szűk helyeken.



  8. Végül öblítsd le forró vízzel az egészet. (Vigyázat! Ha ipari tisztítószert használsz, soha nem szabad forró vízzel öblíteni, mert nagyon veszélyes beszívni, és a szemedre is.) A csempéket, és ha üveg zuhanyzófülkéd van, az ablaklehúzóval könnyedén le tudod a vizet róla húzni. Utána már csak políroznod kell egy mikrószálas kendővel.

  9. Áttérhetsz a wc ülőkére. Fújd be bőven ezt is az ecetes, mosogatószeres oldattal, az oldalát is, alját is, a szivacsot is meghabosíthatod ezzel, töröld át az egészet, a wc kagylót súrold ki a kefével, öblíts rajta. A wc tető hajlásánál fogkefével súrold át a kényes részeket, ha kissé lehajtod a tetőt. könnyen befér a fogkefe a hajlásba.


  10. A wc kefe tartót is pucold meg, utána az aljába szoktam fújni fertőtlenítőszert + szódabikarbonátot vagy öntök kevés tisztítógélt, és úgy hagyom a következő takarításig.


  11. Én a wc-t végül papírtörlővel vagy wc papírral szoktam polírozni, mert minden nedveséget tökéletesen felszív, és az az érzésem, hogy így tisztább....:) De persze egy kendő is megteszi.
  12. Ha vannak szekrények, polcok, akkor azt is töröld le. Ledlámpák vagy hasonlók, azok is fogják a port, majd végül a tükröket.
  13. A szemetes kosarat űrítsd ki, töröld át habos szivaccsal.
  14. A végére marad a mosdókagyló, hiszen azt végig használod. Fújjd be ezt is, szivaccsal dörzsöld át minden részét, fogkefével a csaptelep körül és a lefolyó szájánál nagyon jól ki tudod kefélni a koszt, a lefolyóba is nyúlj bele, így megelőzöd, hogy szagok terjengjenek a fürdőszobában. Ha szükséges tisztítsd ki a lefolyókat a fenti videó szerint. A mosdókagyló körül töröld át a csempét.




  15. Tegyél ki tiszta törölközőket, végül töröld fel a padlót. Én a szőnyegeket is ki szoktam mosni, egyrészt mert fehérek, másrészt meg miért ne legyenek azok is mindig frissek, tiszták.
  16. Hát kész vagyunk ezzel a nem éppen kellemes időtöltéssel, de megérte. Ragyog minden. Imádom mikor tiszta a fürdőszoba, zuhanyozni is, készülni is jobban esik egy tiszta környezetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése