Megvesszük a friss, nem utolsó sorban drága zöldségeket, gyümölcsöket, aztán pár nap múlva mérgelődünk, mert ez elfonnyadt, az megpenészesedett és így tovább. Nekem állandóan a hónapos retekkel gyűlik meg a bajom. Gyönyörűen néz ki az üzletben, már már szemmel eteti magát, azonban ha hazamegyek, és rögtön nem eszem meg, estére már kezd fonnyadozni. Hogy a túróban? Legtöbb esetben semmi egyéb nincs a háttérben mint a helytelen tárolás.
1. Az első és legfontosabb szabály: A zöldségek és gyümölcsök nem szeretik egymást...Ezért ne tárold őket egy polcon, egymás mellett, mert a legtöbb gyümölcs etilén gázt bocsát ki amely gyorsítja az érést, ezért ami a közelükbe kerül gyorsan feldobja a talpát. A legtöbb etilén gázt kibocsátó gyümölcsök az : alma, körte, őszibarack és avokádó. Erre a gázra a legérzékennyebben reagál a : banán, kivi, dinnye és a paradicsom.
2. A zöldségeknek levegőre van szükségük, vagyis lélegezniük kell. Ha zacskóban van a zöldség, lyukaszd ki pár helyen, és ne zsúfold túl a zöldséges polcot.. Hagyjj helyet köztük, hogy a levegő áramlani tudjon.
3. Csak akkor mosd meg őket, mikor el akarod fogyasztani őket, úgyanis a nedvesség ösztönzi a baktériumok növekedését.
Zöldségek
tárolása
Krumpli
- Száraz, hűvös, sötét helyen hónapokig is eláll. Nem a hűtőszekrénybe jár.
Hagyma
- Mint a krumpli száraz, hűvös helyen érzi jól magát, de ne tároljuk a krumpli szomszédságában, mert közel egymáshoz gázakat bocsátanak ki, és romlásnak indulnak.
Fokhagyma
- Szobahőmérsékleten vagy a jó haverja, a hagyma mellett érzi jól magát.
Sárgarépa
- Ha friss kerti sárgarépa csokrot veszel, hazaérve vágd le a szárát, mert a nedvességtől hamar rothadásnak indul. Hűtőben két hétig is eláll lezárt nylonzacskóban.
Spárga
- Bánj vele úgy mint a virággal, vágd vissza kicsit a szárát, állítsd bele vízbe, és tedd hűtőbe.
Uborka
- Az uborka nem szereti a hideget, és nagyon érzékeny az etilén gázra, ezért tartsd távol a banántól, almától, baracktól és társaiktól.
Paradicsom
- A konyhapulton lenne a legjobb helye, de legalábbis szobahőmérsékleten, távol a naptól. Hűtőszekrényben elveszti ízét és szemcsésedni kezd.
Fejes
saláták
- Egy vizes konyharuhába csavarva 1 hétig is eláll.
Felvágott,
tasakos saláták
- Letesztelt módszer: vedd ki a csomagolásból, tedd egy műanyag dobozba, fedd le egy papírtőrlővel, majd tedd rá a fedelét. A papír felszívja a nedvességet, amitől romlásnak indulnának. 1 hétig is friss marad.
Gomba
- A legjobban egy papírzacskóba téve a hűtőben állnak el.
Karfiol
és brokkoli
- Műanyag zacskóban a hűtőben van a helyük.
Paprika
- A hűtőben érzi jól magát.
Cukkini
- A hűtőszekrény fiókjában a helye.
Retek
- Ami nálam állandóan elfonnyadt 1 nap alatt. Ennek most vége. Vágd le a zöld szárukat, mosd meg, majd egy zipzáras zacskóba tegyél papírtörlőt, majd egy pár retket, megint papírtörlő, megint retek, míg el nem fogy. Nyomkodd ki a levegőt, zárd le a zacskót, így a retkek megérik az egy hetes kort is..:)
Kimaradt
valami?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése