2016. május 29., vasárnap

9 kérdés amit fel kell tenned, ha ruhákat szortírozol

   

          Ha te is vacilálsz, mikor megkéne szabadulj a felgyűjtött ruháidtól, tedd fel ezeket a kérdéseket, gyorsabban és könnyebben fogsz döntést hozni minden egyes darabnál.




1. Megfelel a mérete?


     Vagyis jó még, tűl szűk, túl bő esetleg? Próbáld fel, nézd meg magad a tükörben, ha nem jó, nincs mit a ruháid közt keresnie. Ha 1-2 mérettel nagyobbak vagy kisebbek, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy talán még jó lehet a jövőben. Most őszíntén nézz magadba, és mérlegeld, hogy ez ténleg megtörténhet? Egész életedben fogyókúráztál, de mégis a méreted nem változott sokat? Azt tanácsolom, vegyél éppen megfelelő méretű ruhát magadnak, és ne várd, hogy majd belefogysz az 5 évvel ezelőtti ruháidba. Ha a méretedhez illő ruhákat hordasz, se nem szűkebbet, se nem bővebbet, jól fogsz kinézni pont azzal a súllyal amennyit éppen nyomsz.
Szóval kisebb/nagyobb ruhák nincs mit a szekrényedben keressenek.


2. Divatos még/ a te stílusod?

      A divat változik, sokszor visszajönnek divatba régi stílusok, formák, de nem olyan gyorsan, hogy megérje, hogy ezért tartogasd a ruha darabjaidat. Persze, én se teljesen az aktuális divat szerint élek, itt inkább olyasmikre gondoltam, amik feltűnően elütnek a jelenlegi divattól.
     A másik, hogy a te stíulosd is formálódik az évek alatt, ha vannak olyan darabok, amelyek már nem „téged képviselnek”, nem érzed jól magad bennük, azoktól is válj meg.


3. Jól nézek ki benne?

     Sajnos nem minden ruha áll jól mindenkinek. Lehet megtetszett valakin, egy katalógusban, és megvetted, de rajtad már nem úgy áll mint a próbabán. Ha szép is, tetszik is a darab, de nem nézel jól ki benne, csak szabadulj meg tőle, mert ez nem fog változni.


4. Hogy érzed magad benne?

     Olyan ruhákat tarts meg amelyekben jól érzed magad, kényelmesen, csinosnak. Amelyekben feszengsz, mert nem tökéletes a méretük, vagy nem talál a személyiségedhez, vagy éppen szúr, viszketsz tőle stb, azokra nincs szükséged. A lényeg, hogy jól érezd magad abban amit viselsz.


5. Viseltem az utóbbi egy évben?

     Ha nem volt rajtad az utóbbi egy évben, valószínűleg már nem is lesz. Spórold meg a helyet, és dobd ki.


6. Megvásárolnám még egyszer?

    Ez a kérdés segít meghatározni az értékét a ruháidnak. Annyira szereted, hogy bármikor újra kiadnád érte azt a pénzt? Lehet, hogy megvetted, mert nagy árcsökkentés volt, vagy hirtelen megtetszett, de azóta se hortad.


7. Foltos , szakadt a ruha?

    Szerintem egyáltalán nem érdemes foltos, szakadt ruhákat tartogatni, lejártak azok az idők, mikor még varrogattuk a ruháinkat, ma már annyi turkáló van és olcsó ruhaüzlet, hogy nyugodtan vehetsz magadnak új, tiszta ruhákat, ha kevés a pénzed, akkor is.


8. Mennyi darab van belőle?

    Ezt a kérdést olyan ruháknál kell feltenni, amiből általában sok van az embernek, mint polók, zoknik, alsóneműk, farmerek (ez én vagyok:D ). Nekem ugyanabból a farmer színből van vagy 5-6 farmerom, hogy miért is, nem tudom. Ha van 50 polód, egyáltalán nincs szükséged ennyire, csak azokat tartsd meg, amelyek ténleg tetszenek és sokszor hordod. Általában szokott előfordulni, hogy az ember bepakolja egy sorba egymásra a polókat, és mindig csak azokat hordja amelyek felül vannak, mert az ember akarva akaratlanul is úgy teszi be a szekrénybe, hogy azok legyenek elől amelyeket szívesen és gyakran hord. Ha neked is vannak ilyen pólóid, amelyekhez már rég nem értél le, nyugodtan kidobhatod, mert csak a helyet foglalják.


9. Boldogabbá tenne valaki mást, mint engem?

     Ha túl sok ruhát gyűjtögettél össze és nem csak, megkérdezheted magadtól, vajon valaki nem örülne ennek a ruhának jobban, mint én? Egy családtag, egy barát vagy el is adományozhatod...Ahelyett, hogy nálad csak a helyet foglalja, lehet valaki mindennap hordaná. Ezzel te is jobban éreznéd magad, hogy nem veszett kárba a pénz, amit kiadtál érte.

    
  Ha felteszed ezeket a kérdéseket mialatt a ruháidat szortírozod, könnyebb dolgod lesz rájönnöd, melyek azok amelyeket mindenképp szeretnél megtartani, és melyek azok amikre már nincs szükséged.
   Ne feledd, a túl sok holmi, lim-lom beteggé, frusztráltá tesz. És a következő vásárlásnál jobban gondold meg, ténleg kell-e ez a ruhadarab, jól áll-e, boldoggá tesz-e, ténleg szükségem van-e egy 30.-ik polóra is. Ne halmozz fel magad körül túl sok dolgot. A legtöbb nem fog boldoggá tenni azon a 2 percen túl, hogy kifizetted őket.



Hogyan rendszerezd a gardróbodat?? A bejegyzésért kattints a képre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése