2015. december 31., csütörtök

Hogyan kezdjél neki az otthonod átszervezéséhez?



     Kérdezted már meg magadtól "Hogyan tegyem rendbe az otthonomat, az  életemet?" vagy "Hogyan számoljam fel a káoszt a lakásban?". Ha igen, nem vagy  egyedül. Sokszor csak nézzük a káoszt a lakásban, a szekrényben, a hűtőben, a  padláson és így tovább, de egyszerűen nem tudjuk hol kezdjünk neki, és inkább neki  se kezdünk. Így tovább élünk a rendetlenségben, ami még nagyobb lesz, felgyűlnek  körölöttünk a sok limlomok, ami aztán stresszt okoz, rossz közérzetet a benne  lakóknak, nyugtalanságot, feszültséget, sőt egészségi állapot romlást is. Csak  rágódunk, hogy neki kéne fogni, de nem tudjuk megtenni az első lépést, amitől még  frusztráltabbak leszünk. De azt mondom, fogjunk neki most!!! Az Új Év kitűnő  alkalom, hogy rendbetegyük életünket! Egy letisztult, megszervezett, lomtalanított  lakásban mindenki boldogabb, elégedettebb. Elég stressz ér minket az élet más területein, legalább otthonunk legyen a béke szigete, ahol megpihenhetünk,  feltőltödhetünk nap mint nap.


     Az egyik legnagyobb problémát a rendrakás jelenti, hiszen ha még munkába is jár az ember, a főzés, mosás és társai mellett, a rendrakás marad az utolsó helyen. Így az időt okolhatjuk elsőként a rendetlenségért. A másik oka a sok felgyűlt holmik, limlomok, amit nincs hol  megfelelően tárolni. Személy szeint én utálom a gyűjtögetést..nem bírom elviselni, ha például a  fürdőszoba polcán két megkezdett dezodor van, vagy 2 féle sampon..Szerintem sem  spórolás, sem rendfenntartás, sem közérzet szempontjából nem jó gyűjtögetni,  halmozni a dolgokat.
   Akkor fogjunk neki! :) Ahogy elkezded, már jobban fogod érezni magad, ezt  megígérem, a végeredmény pedig elégedettséggel fog eltölteni.
   Nincsenek kőbe vésett szabályok a rendszerezésben...Úgy kell csináld, ahogyan a te  stílusod, életviteled diktálja.
    A legfontosabb szabály, csak fokozatosan haladj...lehetetlenség egyszerre az  egész lakást lomtalanítani (attól csak idegesebb leszel). Kezdd kicsiben, majd haladj  az egyre nehezebb helységek felé. Döntsdd el, mivel akarod kezdeni! Készíts egy  listát azokról a helyekről, ahol lomtalanítani, rendetrakni akarsz, és tedd őket fontossági sorrendbe.
   Sokszor a legjobb simán tervezés nélkül nekiállni egy fióknak ,szekrénynek, mert hamar  belejösz, mielőtt még kifogásokat találnál, hogy ma miért nem jó. Kezdd egy fiókkal,  a ruhás szekrénnyel, a fürdőszobai szekrénnyel. Ezek gyorsan megvannak nagyobb  erőfeszítések nélkül, és meghozzák a kedvet a nagyobb projektekhez.

Hogyan láss neki?

      Először is lomtalaníts, selejtezz vagyis nézzél át mindent, pakolj ki mindent a  fiókból, szekrényből. Amit nem használtál az utóbbi félévben, valószínűleg nem is fogod már. Ne sajnáld kidobni amit már nem használsz. Lejárt kozmetikai cuccok, ruhák amiket nem hordtál talán soha, ékszerek amiket nem viselsz stb.
     Elemezz, és döntsdd el, mi megy a kukába, mit tudsz odaadni valakinek, és mit  tartasz meg. Én nagyon örülök, ha valamit oda tudok ajándékozni valakinek, hiszen  ha én nem használom, csak kárba vesz, miközben valaki más hasznát vehetné, így  nem lenne kidobott pénz, amit az adott dologra költöttem.
      Ilyenek nálam például: megnyitott krémek, amik valamiért nem fogytak el,  parfümök, amiknek meguntam már az illatát, ékszerek amit bevallok feleslegesen  vettem, és persze ruhák. Én nem vásárolok sok ruhát, egy kis szekrénybe befér  minden ruhám, úgyhogy én talán 5 évente kell a ruháimat szortírozzam, de tudom,  hogy sokan vannak, akiknek rengeteg ruháik vannak. A másik az eletronikai cuccok,  az én lakásomban látom, mennyi felesleges kütyü van, régi floppy lemezek, Cd- walkerek, MP3 lejátszók, 6 féle füllhallgató, nem müködő laptop és stb...Ezektől  valamiért az ember még nehezebben válik meg, mert drágák voltak, de muszáj! Ajándékozzuk el, ha még működik, ha nem vigyük a szelektív hulladékgyűjtőbe.
      Lomtalanítás után, takarítsd ki az adott helyet.
      Végül jön a rendrakás. A megtartott dolgokat rendszerezd valamilyen szabály  szerint, szépen összefogva, rendberakva tedd vissza őket.
      Mostmár csak a rendet kell megtartani! :) Amikor kinyítasz egy szekrényt, egy  fiókot tudom, hogy könnyebb beledobni valamit, de ha megállsz egy pillanatra, és  összefogod azt a ruhát, vagy a papírt a megfelelő mappába teszed, máris sok időt és energiát  spórolsz meg magadnak. Mindezt 10 másodperc alatt!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése