2016. február 13., szombat

Spórolási tippek avagy hogyan éljünk meg egy jövedelemből?


       

       Egy gyermek érkezése felülmúlhatatlan öröm, ami azonban a családi költségvetés újragondolását, újraszervezését is maga után vonja. Persze ebben semmi rossz nincs, a gyermekért bármit...:D
        Mivel úgy döntöttem, inkább itthon maradok a kis lurkóval, teljesen át kellett gondolnom a kiadásainkat, átszerveznem a költségvetésünket. Mivel külföldön élünk, csak 14 hétig jár a szülési szabadság, utána vagy vissza mész dolgozni, vagy kénytelenek vagytok egy jövedelemből megélni. Szóval mostmár apára vagyunk bízva, de mint anya/ háziaasszony is sokat tehetünk azért, hogy hónap végére ne mínuszban jöjjünk ki.
       Meg kell valljam igazi kihívás feladni az "azelőtti életet", vagy visszafogni magad a vásárlással és hasonlókkal, de gyakorlás teszi a mestert. Még mindig van egyetlen dolog, amiről nem tudnék lemondani sohasem, ez az utazás/kirándulás, de inkább lemondok többszörösen más dologról, hogy ha csekély összeget is, de félre tudjak tenni erre a célra. És hát nem kell mindig messze menni szép dolgokat felfedezni. :D

Következzék 20 tipp, hogyan spóroljunk a kiadásainkkal!!


  1.  Első és legfontosabb, csinálj rendet a lakásban! Rendszerezd a dolgaidat, csinálj leltárt a  javaidról. " Hogy mennyi minden van ebben a lakásban. igaz?"  Így tudni fogod miket is  birtokolsz, amiket talán már el is felejtettél, és még véletlenül sem fogod őket újra beszerezni!  Ha rend van a ruhásszekrényben, jobban átlátod őket, jobban tudod párosítani őket, és nem  azon fogsz mérgelődni, hogy megint nincs mit felvegyek! (Kattints a képre)
  2.   Mindig ellenőrizd a kamrát, a fagyasztót, hogy mik találhatóak benne! Próbálj abból főzni ami   éppen van! 
  3.   Légy kreatív a konyhában! Egyszerű alapanyagokból is lehet finomat főzni. És nem kell        mindennap húst enni.  A húson sokat tudsz spórolni. 
  4.  Főzzél otthon étterem helyett! Ha valami drágább alapanyagot veszel is egy különleges  vacsorához, akkor is olcsóbban megúszod, mert legalább az italokért nem fizetsz.
  5.  Tervezd meg a heti menüt. Nem csak időt spórolsz vele, de pénzt is,hiszen így csak azokat az  alapanyagokat veszed meg amik a menühöz szükségesek. (Kattints a képre, és tudd meg miért  jó ha előre tervezel?)
  6. Ha megvan a bevásárlási listád, tartsd magad hozzá, még akkor is ha a pillanat hevében megkívánsz valamit. Ha otthon nem kellett, akkor nincs szükséged rá. Itt letölthetsz egy bevásárlólistát:
  7. Állíts fel egy havi keretet az élelmiszereknek, és próbáld ne túllépni azt! Ha elfogyott , elfogyott, jöhetnek a főtt krumpli és társai.
  8. Rendszeresen, 2-3 havonta csinálj nagy bevásárlást discount árúházakban (liszt, cukor, olaj, rizs, fűszerek, tészták, konzervek, egyszóval alapanyagok, amikre mindig szükség van)
  9. Drága tisztítószerek helyett, használj egy kis ecetet és szódabikarbonát. Rengeteg dologra jók, és hatékonyak. Olvass tovább a képre kattintással.
  10. Biztos, hogy szükséged van annyiféle testápolóra, krémre, hajápolási szerekre? Szerintem nem. Ha valamin lehet spórolni, akkor ezek azok.
  11. Ne vásárolj meg valamit csak azért, mert le van árazva! 
  12. Sok pénz elmegy pelenkára. Az ember persze a legjobbat szeretné  a gyermekének. Találtam egy köztes megoldást. Csak éjszakára használom a legjobb minőségű pelenkát, mert 10-12 órát is rajta van, nappal az olcsóbb is megteszi, hiszen gyakrabban kell cserélni, és nem kezdi ki a popsiját.
  13. Új ruha helyett vegyél használtat. Nagyon jó kis oldalak, csoportok vannak anyukákkal, akik egymás közt eladják a kinőtt ruhákat, amiket ti is kinőttök 1-2 hónapon belül, és te is tovább adhatod, így szinte ingyen jutsz hozzájuk.
  14. Tedd pénzzé a felesleges dolgaidat! Lomtalaníts, ami neked szemét másnak arany lehet. Nyersz rajta egy kis zsebpénzt.
  15. Manikür, pedikür, kozmetika? Csináld meg magadnak a körmeid , ápold  a bőrödet magad otthon. 
  16. Találj kikapcsolódást, szórakozást a szabadban mozi, étterem, bevásárlóközpontok helyett.
  17. A nem használt elektronikai cuccokat mindig húzd ki a dugaszból, kapcsold ki a számítógépeket ha nem használod.
  18. Nézd át a biztosításokat(egészségügyi, autó stb.), nem-e kapsz olcsóbb biztosítási társaságot, hol tudsz lefaragni belőle.
  19. A két legfontosabb a végére! Írj le/fel mindent! Vezess költségvetést, tarts számon minden egyes kiadást, hónap végén összegezd, meg fogsz lepődni mennyi hülyeségre költöttél.:)
  20. Szánj rá időt, hogy kigondold, megtervezd az életeteket, a mindennapokat, a költségvetést, a spórolást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése