2016. január 12., kedd

Hogyan tegyük puhává ruháinkat öblítő nélkül?


  


     Sokan szívesen használnak öblítőt a mosáshoz, mert finom, puhák, illatosak lesznek a ruhák. Valamikor én is "masszív" használója voltam, míg rá nem jöttem, hogy milyen veszélyes anyagokat tartalmaznak, és hogy ez árthat a kisbabámnak. 


    "A textilöblítők túlnyomó többsége kationos felületaktív anyagok és víz emulziója. Ezek a felületaktív anyagok lehetnek állati vagy növényi eredetűek, de akár kőzetekből is kinyerhetik őket.
Működésük lényege, hogy lerakódnak a textilszálakra, amitől puhábbnak és jobb illatúnak érzed a ruhát. A bőröddel érintkezve azonban könnyen előfordulhat, hogy allergiás reakciót váltanak ki.
     Azt, hogy az illat hosszú ideig megmaradjon, a gyártók különböző fixálószerekkel érik el, ám nem feltétlenül egészséges, ha napokon át szagolgatod a ruhaneműkből kiáradó illatanyagokat.
     Ezek a vegyületek ugyanis hosszú távon növelik az asztma és más légúti megbetegedések kockázatát az arra érzékenyeknél." (Forrás. Femina.hu)
      A reklámok nap mint nap súlykolják belénk, hogy megvegyük az édes "kis macis" vagy a trópusi erdő illatú öblítőket, azon kívül a vízlágyító termékeket is , hogy "tovább éljen a mosógépünk". Ezekre pedig nem más a megoldás mint az ecet. Vízlágyító, fertőtlenítő, tisztító egyben, és még puhaságot is ad a ruháknak. Nem a "kis macis" puhaságot, de igyekszik. Ha félsz, hogy ecet szagú lesz minden, alaptalan, mert nem literszámra kell beletölteni, azonkívül, cseppenthetsz pár csepp illóolajat is, és kész is a házi öblítőd.

Hogyan használjuk?
  • fél csésze ecetet oldjunk fel fél csésze vízben, cseppentsünk bele párat az illóolajból, és töltsük az öblítős rekeszbe.
  • Almaecetet is használhatunk!
  • Ha vízkő ellen szeretnénk , töltsünk a mosóporos rekeszbe fél liter ecetet és üresen járassuk ki egy rövid programon a mosógépet. Ezt évente megismételhetjük. Fertőtlenít is.
Plusz egy tipp:
  • Ha fehéríteni szeretnénk ruháinkat klór nélkül, adjunk a mosáshoz fél csésze szódabikarbonátot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése