2016. január 17., vasárnap

Heti menü / Miért jó ha előre tervezünk?


     Neked is örök fejfájást okoz, hogy már megint mit főzzél? Úgy érzed, mindig csak ismétlődnek a fogások? Azon gondolkodol egész nap, hogy holnapra mit főzzél? Mi van a hűtőben, mit kell venni? Aztán nekikezdenél, de csak hiányzik hozza valami?!
     Ha előre össszeállítod a következő heti listát, nem csak időt spórolsz magadnak, de pénzt is, és megkíméled magad a stressztől is.

Miért jó neked az előre tervezés?

  1. Időt spórolsz, nem csak a kiterveléssel, hogy másnap mi legyen ebédre, hanem azzal is, hogy nem kell a hét közepén rohangálj az üzletbe egy tejfölért, egy gombáért vagy bármiért amit elfelejtettél. Vasárnap este 10 perc alatt össze tudod állítani a heti menüt, és a bevásárló listát hozza.
  2. Pénzt spórolsz, mert tudatosan vásárolsz, csak azt veszed meg ami a listádon van, és ami a menühöz szükséges. Nem jársz potyába hétközben az üzletekbe, így nem csábulsz el.
  3. Nem végzi az étel a kukában! Ha tudod mit fogsz főzni, tudod mit kell vegyél, se többet, se kevesebbet, így nem kerül étel a kukába, mert elromlott, vagy megkezdted és nem ürült ki. Másfelől pedig mielőtt megtervezed a listát, megnézed mi van a hütőben, mit kell minél hamarabb felhasználni, és aszerint állítod össze a következő heti menüt.
  4. Változatosabban étkezel! Ha szánsz időt arra, hogy kigondold mi mindent fogsz főzni jövő héten, akkor nem ér utol az a hiba, hogy hirtelen ötlet hiány mondjuk szalmakrumpli kerüljön minden este az asztalra.

Hogyan kezdj neki?
  1. Döntsd el, mennyire előre akarod tervezni? Egy hétre, egy hónapra? Én az egy hetest ajánlom, mert időközben még sok minden változhat.
  2. Melyik étkezéseket tervezed meg? Ebédet vagy vacsorát, vagy mindkettő, esetleg a reggeliket is szereted megszervezni?
  3. Nézd meg a határidőnaplótokat, a gyerekek programját arra a hétre. Ha egyik napra sok program van, teendőtök, akkor arra a napra valami egyszerűt tervezz be.
  4. A recepteket tartsd egy helyen,így könnyen átlapozhatod ötletek után keresgélve. Itt egy jó ötlet a receptek rendszerezésére. Fűzd le mappába, színes választó lapokkal rendszerezd őket téma szerint.
  5. Ha megírtad a menüt, tedd jó látható helyre, hogy lásd, ha azelőtti este ki kell olvassz valami húst például, vagy elő kell készíts valamit.

     Ha a képre kattintasz, ingyen letöltheted ezt a heti menü összeállításához szükséges listát. Nyomtasd ki, töltsd ki, tervezd meg a hetet, rakd ki a hűtőre, és máris szervezettebben indul a heted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése