2016. június 27., hétfő

A zöldségek és gyümölcsök helyes tárolása 2. rész

    A jó múltkor (bocsi) írtam arról, hogyan érhetjük el, hogy a zöldségek minél tovább frissek maradjanak. Most következzenek a gyümölcsök.
    Amit elsősorban tudni érdemes, hogy a főbb csonthéjas gyümölcsök, mint az alma, körte, mangó, barack stb. szobahőmérsékleten tovább érnek, míg a szőlő, citrusfélék, erdei gyümölcsök kinnt hagyva azonnal romlásnak indulnak. A banán különösképpen gyorsan érik, ezért őt el kell zárni a többi gyümölcstől.
     Sokszor járunk úgy, hogy megvesszük a barackot, szilvát, körtét éretlenül. Ilyen esetben tegyük egy papírzacskóba őket és hagyjuk a konyhában, pár nap alatt megpuhulnak. Viszont ne tegyük közvetlen napfényre, mert romlásnak indulnak a túl nagy hőtől.



Gyümölcsök tárolása



Alma

  • Az egyik legjobban és leghosszabban tárolható gyümölcs. Ha megfelelően tároljuk akár pár hónapig is eláll pincében. Hűtőben 1 hónapig tartja meg a tulajdonságait. Az almát sem szabad más gyümölcsök mellé tenni, mert gázat bocsát ki, amitől gyorsan romlásnak indulnak a többiek.



Körte

  • Hűtőben 1 hétig áll el.

Barack

  • Hűtőben 3-5 napig áll el.


Meggy/Cseresznye

  • Azonnal tegyük hűtőbe, mivel 1 óra alatt szobahőmérsékleten annyit romlanak, mint hűtőben egy nap alatt. Egy tálban vagy nyitott zacskóban a hűtőben 3 napig áll el.

Málna, Áfonya, Szeder


  • Mosatlanul az eredeti csomagolásban lehet, hogy 1 hétig kibírják hűtőben, de ez nem garancia. Viszont egy jó tipp: Öntsél 3 rész vízhez 1 rész ecetet, majd "mosdasd meg" benne a bogyókat, szűrőben jól csepegtesd le, majd papírtörlővel itasd fel a maradék nedvességet. Egy lezárható edénybe tegyél papírtörlőt, abba tedd a gyümölcsöt, majd kissé hagyd nyitva az edényt, hogy a nedvesség el tudjon párologni. Az ecet elpusztítja a baktériumokat, és megakadályozza a penészesedést.

Eper

  • Az egyik leghálátlanabb gyümölcs, ha nem fogyasztod el azonnal. Eredeti csomagolásban is csak 1-2 napig áll el, ha hibátlanok a gyümölcsök. Semmiképp se mosd meg ha nem fogyasztod el azonnal.


Szilva

  • Hűtőben 2-4 hétig is eláll.


Szőlő

  • Zacskóban 1 hétig hűtőben tárolhatod.


Narancs

  • Szobahőmérsékleten 3 napig, hűtőben zacskózás nélkül akár néhány hétig is eláll.


Citrom

  • A legjobban tárolható gyümölcsök közé tartozik. Ha zacskóba teszed 6 hétig is eláll.


Ananász

  • Ne tedd hűtőbe, csak ha felvágtad. 5 napig marad fogyasztható.


Mangó

  • Nylonzacskóban 4 napig áll el hűtőben.


Kiwi

  • Hűtőben akár pár hétig is eláll.


Banán

  • Hűtőben 3-5 napig fogyasztható, ha szobahőmérsékleten tartod tekerj a száraira alufóliát, ezzel megakadályozod, hogy tovább érjen.