Amit elsősorban tudni érdemes, hogy a főbb csonthéjas gyümölcsök, mint az alma, körte, mangó, barack stb. szobahőmérsékleten tovább érnek, míg a szőlő, citrusfélék, erdei gyümölcsök kinnt hagyva azonnal romlásnak indulnak. A banán különösképpen gyorsan érik, ezért őt el kell zárni a többi gyümölcstől.
Sokszor járunk úgy, hogy megvesszük a barackot, szilvát, körtét éretlenül. Ilyen esetben tegyük egy papírzacskóba őket és hagyjuk a konyhában, pár nap alatt megpuhulnak. Viszont ne tegyük közvetlen napfényre, mert romlásnak indulnak a túl nagy hőtől.
Gyümölcsök
tárolása
Alma
- Az egyik legjobban és leghosszabban tárolható gyümölcs. Ha megfelelően tároljuk akár pár hónapig is eláll pincében. Hűtőben 1 hónapig tartja meg a tulajdonságait. Az almát sem szabad más gyümölcsök mellé tenni, mert gázat bocsát ki, amitől gyorsan romlásnak indulnak a többiek.
Körte
- Hűtőben 1 hétig áll el.
Barack
- Hűtőben 3-5 napig áll el.
Meggy/Cseresznye
- Azonnal tegyük hűtőbe, mivel 1 óra alatt szobahőmérsékleten annyit romlanak, mint hűtőben egy nap alatt. Egy tálban vagy nyitott zacskóban a hűtőben 3 napig áll el.
Málna,
Áfonya, Szeder
- Mosatlanul az eredeti csomagolásban lehet, hogy 1 hétig kibírják hűtőben, de ez nem garancia. Viszont egy jó tipp: Öntsél 3 rész vízhez 1 rész ecetet, majd "mosdasd meg" benne a bogyókat, szűrőben jól csepegtesd le, majd papírtörlővel itasd fel a maradék nedvességet. Egy lezárható edénybe tegyél papírtörlőt, abba tedd a gyümölcsöt, majd kissé hagyd nyitva az edényt, hogy a nedvesség el tudjon párologni. Az ecet elpusztítja a baktériumokat, és megakadályozza a penészesedést.
Eper
- Az egyik leghálátlanabb gyümölcs, ha nem fogyasztod el azonnal. Eredeti csomagolásban is csak 1-2 napig áll el, ha hibátlanok a gyümölcsök. Semmiképp se mosd meg ha nem fogyasztod el azonnal.
Szilva
- Hűtőben 2-4 hétig is eláll.
Szőlő
- Zacskóban 1 hétig hűtőben tárolhatod.
Narancs
- Szobahőmérsékleten 3 napig, hűtőben zacskózás nélkül akár néhány hétig is eláll.
Citrom
- A legjobban tárolható gyümölcsök közé tartozik. Ha zacskóba teszed 6 hétig is eláll.
Ananász
- Ne tedd hűtőbe, csak ha felvágtad. 5 napig marad fogyasztható.
Mangó
- Nylonzacskóban 4 napig áll el hűtőben.
Kiwi
- Hűtőben akár pár hétig is eláll.
Banán
- Hűtőben 3-5 napig fogyasztható, ha szobahőmérsékleten tartod tekerj a száraira alufóliát, ezzel megakadályozod, hogy tovább érjen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése