2016. március 14., hétfő

Hogyan használd helyesen a hűtőszekrényt?

       

   

      A hűtő olyannyira az életünk részévé vált, hogy tudatában sem vagyunk neki, mekkora szerepet tölt be a konyhában. Csak betegyük , majd kivegyük a kaját, de biztos-e, hogy helyesen használjuk a hűtőt? Nem mindegy, mit melyik polcra teszünk, hogy a mi és az ételek előnyeire váljon. Az élelmiszereket más és más hőmérsékleten kell tárolni, ezért a hűtőszekrény polcain is különbőző a hőmérséklet. Hogy mit hova tegyél, íme pár tanács!



Forrás: www.realsimple.com


  1. Tojás: érdekes dolog a tojással, hogy a tojástartók a hűtőszekrény ajtajára vannak legtöbbször beépítve, pedig pont ez az a hely amit el kéne nekik kerülniük, ugyanis a hűtőszekrény ajtaja a legmelegebb, ide csak olyan dolgokat tegyünk, ami nem hirtelen romlandó, vagy hamar elhasználjuk: fűszerek (ketchup stb.), italok, vaj. A tojást a középső polcra kell tenni, leghatásosabb ha a karton dobozában tároljuk.
  2. Tej: Általában az ajtón landol, pedig a legalsó vagy eggyel fölötte (ha több polcos a hűtőd) polcra kéne tenni, mert ott van a leghidegebb,
  3. Tejtermékek, sajt, tejföl stb:  A középső vagy alsó polcon, plusz a tejtermékeket mindig lefödve vagy fóliázva tároljuk.
  4. Nyers hús/vagy kiolvasztásra váró fagyasztott hús: Ez végképp a legalsó polcra kerüljön, nem csak az alacsony hőmérséklet miatt, de így ha véletlenül kifolyik a leve, nem kerül bele mindenbe. De azért erre fokozottan kell figyelni, egy mély tálba tegyük bele az olvasztásra szánt húst.
  5. Zöldség: A hűtő alján szoktak lenni az erre a célra kialakítótt fiókok, ezek a páratartalmot megfelelő szinten tartják, így a zöldségek tovább elállnak. Ajánlatos a salátákat a saját csomagolásukban tárolni.
  6. Gyümölcsök: Újabb hűtőkben erre is külön fiók van, amennyiben megtehetjük tároljuk a zöldségektől külön, mert az egyes zöldség/gyümölcsökből kiszabaduló gáz rontja a többi minőségét.
  7. Felvágottak: ugyancsak az alsó polcokra kerüljenek.
  8. Vaj: nyugodtan landolhat az ajtón, mert nincs szüksége túl alacsony hőmérsékletre.
  9. Étel maradékok: A megmaradt levest, ebédet a felső polcon tároljuk mindig lefödve, hogy ne vegye át a szagát a hűtő többi "lakója".
  10. Gyógyszerek: A felső polcon vagy az ajtón kapjanak helyet.
  • Ne zsúfoljuk túl a hűtőt, hogy a hideg levegő megfelelően áramolhasson az élelmiszerek között. 
  • Emlékszel, mennyit kiabált rád anyukád:"Ne nyitogtasd annyit a hűtő ajtaját". Igaza volt, hiszen ilyenkor a hűtőnek ki kell egyenlítenie a hőmérséklet változást, így több energiát használ el.
  • A fagyasztódat legalább évente olvaszd le, hiszen a jégréteg miatt akár 30%-al nőhet a fogyasztása.
  • Tartsál rendet a hűtőben! Én bevásárlás előtt(hetente 1x) szoktam átnézni, kidobni a maradékokat, lejárt/el nem használt élelmiszerek, aszútt citrom darabkák, egy harapásnyi száraz sajt stb/ tudjátok miről beszélek/, gyorsan rendet rakok, és máris teljesen üres a hűtő, jó érzés bepakolni az új árút.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése