2018. február 10., szombat

Havi menütervezés 3. rész Az eredmények, megérte?! MEG!:)

      Jöjjön hát a végkifejlete, összegzése a legelső hónapnak, amikor is kipróbáltam, milyen az ha az ember megtervezi az egész havi étkezését, és megpróbálja az egész havi bevásárlását egy kalap alatt elintézni.
   

     Jöjjenek a tények, feketén-fehéren.
     Úgy összeségében véve elég sokat költöttünk eddig élelemre, voltak hónapok amikor sikerült különböző praktikákkal csökkenteni a kiadásainkon, de amikor csak úgy úsztunk az árral, hát nagyon el tudott sodorni.  Nemcsak a pénz miatt, de azért is akartam változtatni valamin, mert én már kezdek nagyon unni vásárolni járogatni, fárasztó, a dacos kis gyerekemmel idegtépő, nem tudok koncentrálni, és nem akarok folyton azon gondolkodni mit főzzek? mit főzzek???!! Ugy-e, hogy mennyit gondolkodtok ti is ezen? Rendesen már idegesítő....Megint mit főzzek, hogy mindenkinek jó legyen, mindenki egyen belőle, valami más legyen és így tovább.
     A havi menütervezéssel leülök hónap végén egy nyugodt estémen, fogok egy papírt, és akkor koncentráltan gondolkodom egy órát. Igen! Egy órát mindenképp, az is lehet, hogy többet, minél összetettebb a család diétája/preferenciája. De utána már egyáltalán nem kell ezzel foglalkozzak, csak kiválasztom a listáról, hogy mit szeretnék az adott napon főzni.
 
Hogyan állítottam össze a listát?

    Előre megpróbáltam, hogy hetekre, sőt napokra leosztom, hogy mit főzök, de végül rájöttem, hogy túlzás, hiszen nem tudhatom előre, mit fogunk éppen kívánni, vagy otthon leszünk-e egyáltalán, és akármi közbejöhet. Ha te mégis szeretnéd hetekre leosztani, készítettem egy tervezőt hozzá. Kattints a képre a letöltéshez.

    A legpraktikusabb szerintem, ha felírod egy lapra a következőképpen:

1.LEVESEK: mi heti kétszer eszünk levest, ezért én kb. 8 levest kellett kitaláljak
2.FŐÉTELEK: ebből minimum 25 félét kellett kitaláljak, a többi napot szabadon hagytam, hiszen lehet, hogy étteremben eszünk, vagy éppen nem eszünk főtt ételt, úton vagyunk, vagy éppen a maradékokat kell felhasználnom.
3. SÜTIK, DESSZERTEK: egy párat ezekből is felírtam, hogy tudjak előre bevásárolni.
4. EGYEBEK: különlegesebb dolgok reggelire pl: majonézes padlizsán, francia saláta, töltött tojás stb.
Letöltéshez kattints a képre.

Hogyan döntöttem el, milyen fogások lesznek a hónapban?


1. Először is megnéztem a kamrám, a hűtőt/fagyasztómat, van-e olyan dolog, amit fel kell használnom minél hamarabb.
2. Úgy osztom be a hónapot, hogy legyen benne minden: olcsóbb fogások, különlegesebb fogások, egyszerűbbek, bonyolultabbak, legyen benne húsos, nem húsos, egytálétel, tésztafélék, stb.
3. Ha ötlethiány vagyok, akkor a netről, a receptes könyvemből próbálok ihletet meríteni.

Hogyan írtam össze a bevásárlólistát?

1. Amikor kész lettem a menütervezéssel, fogtam egy papírt, a menülistám mellé raktam, és alaposan átnézve kezdtem felírni mire van szükségem a fogások elkészítéséhez.
2. Mivel nagybevásárlásról van szó, fontos átgondolni, hogy melyik fogásokat készítem el előre, hogy a friss alapanyagokat elhasználjam, mielőtt elromlanának. Amiből tudok fagyasztottat veszek, húsokat is lefagyasztom.
3. További információk, ami a nagy bevásárlással kapcsolatosak, az előző bejegyzésben olvashatóak.


Na de hogy sikerült a hónap?

1. Az első hónapban kicsit elszámoltam magam, kevesebbet vásároltam, úgyhogy ezt-azt még utána kellett vásárolnom. Nem sokat, de tökéletes listát nem sikerült írnom. :)
2. Az, hogy előre megterveztem az egész hónapot, jolly jokernek bizonyult. Kevésbé voltam ingerült, nem kellett gondolkozzak, csak megnéztem a listát, és álltam neki főzni. Alapanyagok kéznél voltak. Hetente egyszer elszaladtam az üzletbe, hogy vegyek húst és kenyeret, és felüdülés volt, hogy 10 perc alatt letudtam az egész vásárlást. Ha lenne helyem a fagyasztóban, komolyan nem mennék még ennyit se vásárolni, csak lelépnék a pékségbe egy-egy friss kenyérért. Időspórolás szempontjából is 100 %-san megéri előre tervezni.
3. Igyekeztem úgy beosztani a zöldségeket, és ami hamarabb romlott, hogy elfogyasszuk őket még időben. Ha a gyümölcsöket nem sikerült mind megenni, akkor összevágtam gyümölcssalátának, be a hűtőbe, és ettük pár napig. Érett banánból banánkenyeret szoktam sütni.






Mennyit sikerült spórolnom?

50%-át az eddig elköltött összegnek! Jó, ez most egy hónap volt, ez ingadozhat, de már a második hónapot taposva, megállíthatom, hogy ez az érték a 40-50 %-os tartományban marad.
Hihetetlen, hogy mire képes egy kis tervezgetés, koncentráció, akarat és elszántság.


Miért és mitől sikeres ez a módszer?

1. Tudatos tervezéssel, sokkal koncentráltabban összetudod szedni a gondolataidat, hogy egy olyan havi menüt állíts össze, ami a pénztárcádat kíméli. Olyan menüt tudsz összeállítani, amihez a lehető legkevesebb alapanyagot kell beszerezned. Gazdálkodj a kamrádból, a fagyasztódból. Mikor az ember gyorsan tervez, akkor nem igen gondolja át, hogy mit is tudna abból főzni ami még fellelhető a lakásban. Ahhoz, hogy olcsó ételeket vagy ahogy sokszor mondjuk "ételt a semmiből" főzzünk, többet kell gondolkodnunk, a rohanásban ötlet nélkül maradunk. De ha nyugodtan leülve végig gondolod ezeket, akkor biztosan az ötletek is utolérnek.
2. Összeírod a havi nagy bevásárláshoz szükséges listádat, és megpróbálod az alapanyagokat a lehető legolcsóbb helyen beszerezni. De még úgyis tudsz spórolni (bár lényegesen kevesebbet), ha a megszokott helyeden vásárolsz, a titok, hogy egyszer menj vásárolni, egy jól összeállított listával, és csak azt veszed meg ami a listán szerepel. Minél többször térsz be az üzletbe, annál többet fogsz költeni. Sok kicsiből sok lesz! Előre tervezett menüvel, és a listával nem lesznek olyan dolgok a házban, amire igazából nem is lenne szükséged, vagy amik valamiért nem fognak elfogyni, mert mindennek meglesz a célja.
3. Az egész elhatározás kérdése! Mi eldöntöttük, hogy az új évben spórolni fogunk, ahol csak lehet. Ráállítottam az agyam, hogy nincs több pazarlás, mindent megeszünk, úgy osztom be a dolgokat, hogy semmit ne kelljen kidobnunk, nincs több zabálás, ha valami elfogyott, akkor elfogyott, nem veszünk többet belőle.
4. Fontos: a beosztás, a jó tárolás, a leleményesség a maradékok felhasználásában. Pl. valamelyik nap rakott krumplit készítettem, és megmaradt 3 db főtt krumpli, szerencsére másnap eszembe jutott, hogy csinálhatok belőle nudlit, vagy csinálhattam volna belőle akár reszelt paprikás krumplit is vacsira. Azelőtt két csomag disznóhúsból akartam fokhagymás szeletet készíteni, az utolsó 4 szeletet már nem raktam bele, mert sok lett volna. Dehát 4 szelet hús nemigazán elég egy másik fogáshoz. Aztán másnap fogtam őket, jól kiklopfoltam,  kettévágtam őket, és lett belőlük 8 nagy szelet bécsiszelet...:)

    Mint ahogy semmi sem tökéletes az életben, ez a módszer sem. Lesznek majd csúszások, lesznek előreláthatatlan dolgok, amelyek bele fognak kavarni, de ha 12 hónapból 9-10 hónap jól sikerül, már akkor is rengeteget sikerült spórolnom ezzel a módszerrel.
    Próbáljátok ki, és osszátok meg velem, hiszen nagyon kiváncsi vagyok, nálatok beválik-e.

   
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése