2016. március 3., csütörtök

Konyha lomtalanítása


 KONYHA


       A konyha általában a lakás szíve, és állandó átjáróház. Mindenki arra törekszik, hogy a konyha mindig rendben legyen, mert itt folyik a legtöbb "koszos" tevékenység, itt mindenki megfordul, és egy anya itt tölti a legtöbb idejét. Ha már borul szembe veled minden a szekrényből, ideje lomtalanítani!

Hogyan fogjunk neki?

  1. Szükségünk lesz fehérpapírra, ragasztószalagra és rajzszegre.
  2. A legelső dolgod mielőtt neki kezdenél "rendetleníteni", csinálj rendet. :) Mosogass el, rakd el az edényeket, pakolj el mindent az asztalról és konyhapultról. Mert ami ezután jő, az kész káosz lesz.
  3. Kezdd el a szekrények tartalmát kipakolni, fentről haladj lefelé. Ahol kipakoltál töröld ki, tegyél tiszta fehér papírt, és vagy rajzszeggel vagy ragasztószalaggal fogasd oda.
  4. A konyhában elengedhetetlen, hogy dobozokat, műanyag vagy üveg tárolókat használjunk. Nem csak helyet spórolunk vele, de rendszerezni tudjuk a dolgokat, és nem jövünk dühbe mikor kiborul a lisztes tasak, vagy valami magok, vagy fűszer. Most nyilván elég költséges lenne bedobozolni 3 féle rizst, 3 féle lencsét, meg nem tudom miket, de amit a leggyakrabban használunk, azt mindenképp érdemes: liszt, cukor, panírliszt, rizs, kakaó, és társaik.
  5. A rengeteg megkezdett kis dolgokon a csomagolást tűrd le, ragasztószalaggal fogasd meg, hogy ne boruljon ki, és tedd bele egy dobozba őket.
  6. Ami lejárt dobd ki, általában ezek a sütéshez használt alapanyagok: pudingporok, sütőporok, zselék, fixálók stb.
  7. A fűszereket rendszerezd, amit gyakran használsz tartsd elől. 
    Új helyre költöztek, mert a szekrényben már nem volt hely.
  8. A legtöbbet használt dolgokat mindig szem magasságba, kéz alá tedd, hogy könnyen elérhető legyen.
  9. Ha a poharak, csészék, tányérok közt van hibás, letörött szélű, dobd ki. Minek gyűjtögetni, úgyse veszed elő.
  10. Az edényekből is kidobtam egy párat, felszakadt Tefal serpenyők, sültes tálak, ezek károsak az egészségre.
    Megoldás a födők tárolására
    Forrás:www.homedit.com
  11. Szelektáljunk az evőeszközök között is. Általában rengeteg kés van, aminek a fele se vág, vagy nem szeretjük, nem használjuk, kifele velük! 
  12. A tálaló, keverő kanalakat, ecseteket, ollót stb vagy felakasztva tárolhatod, vagy ha van külön fiókod neki, vagy a legegyszerűbb egy széles csészében a konyhapulton,hogy kéz alatt legyenek.
    Forrás: www.homedit.com
  13. Ha nálad is van egy "lim lom-os fiók" amibe mindent besuvasztasz, mert melós lenne mindent a helyére rakni /ilyenek írószerek, befőző gumik, nylonzacskók stb/ , akkor űrítsd most ki, és könyörtelenül dobj ki mindent, ami nem kell. A nylonzacskókat beleteheted egy dobozba, de nem kell belőlük 100 db, a befőző gumikat egy kis befőttes üvegben tárolhatod.
  14. Ha olyan szerencsés vagy, hogy van kamrád / nekem nincs/ , akkor azzal is elleszel egy napig. Dobj ki minden penészes, megkezdett, de elfelejtett befőttet, rendszerezd a befőttes üvegeket évjárat és tartalom szerint, címkézd fel őket. Annyira jópofa ötleteket láttam a neten a zöldségek tárolására is.
    Forrás: www.homedit.com
  15. A fagyasztót és hűtőt is ideje kitakarítani, hanem várhatsz vele a nagytakarításig. Nekem hátra maradt...:) Nemsokára lesz egy cikk, hogyan rendszerezzük és mit hol tároljunk a hütőben..
  16. Ha kész vagy a szekrényekkel, fiókokkal, maradt a konyhapult. A lehető legkevesebb dolgot hagyd elől. Persze egy üres nagy felület ordít a dolgok után, de győzd le a kísértést, és minimalizáld, hogy mit teszel ki. Annyira idegesítő, mikor főznél, de nincs hova lerakni a vágólapot, vagy két tálat egymás mellé.
  17. Manapság mindenre konyhagépet találnak ki, az ember hajlamos mindent megvenni, ha telik rá, szendvicskészítő, waffel készítő, hot dog készítő, fagyi készítő, kenyér készítő stb stb. S ezek hol landolnak általában? A konyhapulton. Először is szerintem nem érdemes ezeket a gépeket megvenni, ha meg megvettük, nem érdemes elől tartani, mert félévente/évente ha használjuk őket. Tegyük akkor el a kamrába, és ha fagyit enni támad kedvünk, elő tudjuk venni. Csak kizárólag azokat hagyjuk elől, amit mindennap használunk.
  18. Mivel a konyha legtöbb esetben átjáróház, így mindig olyan dolgok landolnak a konyha/étkező asztalon ami nem oda való: telefonok, kulcsok, levelek, papírok, szerszámok stb. Próbáljuk ezeket mindennap helyrerakni, vagy tegyünk ki egy kis tálkát a közelben, amibe bele lehet ezeket tenni.
  19. Utolsó tippként, mindennap úgy feküdj le, hogy rend /tisztaság legyen a konyhában, így másnap reggel tettrekészen foghatsz neki a reggelinek, a dolgaidnak, és nem a takarítással kell rögtön a napot kezdened!


Pillanatképek a konyhámból:













Nektek melyik szekrényben a legnagyobb kihívás rendet tartani?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése