KONYHA
A konyha általában a lakás szíve, és állandó átjáróház. Mindenki arra törekszik, hogy a konyha mindig rendben legyen, mert itt folyik a legtöbb "koszos" tevékenység, itt mindenki megfordul, és egy anya itt tölti a legtöbb idejét. Ha már borul szembe veled minden a szekrényből, ideje lomtalanítani!
Hogyan fogjunk neki?
- Szükségünk lesz fehérpapírra, ragasztószalagra és rajzszegre.
- A legelső dolgod mielőtt neki kezdenél "rendetleníteni", csinálj rendet. :) Mosogass el, rakd el az edényeket, pakolj el mindent az asztalról és konyhapultról. Mert ami ezután jő, az kész káosz lesz.
- Kezdd el a szekrények tartalmát kipakolni, fentről haladj lefelé. Ahol kipakoltál töröld ki, tegyél tiszta fehér papírt, és vagy rajzszeggel vagy ragasztószalaggal fogasd oda.
- A konyhában elengedhetetlen, hogy dobozokat, műanyag vagy üveg tárolókat használjunk. Nem csak helyet spórolunk vele, de rendszerezni tudjuk a dolgokat, és nem jövünk dühbe mikor kiborul a lisztes tasak, vagy valami magok, vagy fűszer. Most nyilván elég költséges lenne bedobozolni 3 féle rizst, 3 féle lencsét, meg nem tudom miket, de amit a leggyakrabban használunk, azt mindenképp érdemes: liszt, cukor, panírliszt, rizs, kakaó, és társaik.
- A rengeteg megkezdett kis dolgokon a csomagolást tűrd le, ragasztószalaggal fogasd meg, hogy ne boruljon ki, és tedd bele egy dobozba őket.
- Ami lejárt dobd ki, általában ezek a sütéshez használt alapanyagok: pudingporok, sütőporok, zselék, fixálók stb.
- A fűszereket rendszerezd, amit gyakran használsz tartsd elől.
Új helyre költöztek, mert a szekrényben már nem volt hely. - A legtöbbet használt dolgokat mindig szem magasságba, kéz alá tedd, hogy könnyen elérhető legyen.
- Ha a poharak, csészék, tányérok közt van hibás, letörött szélű, dobd ki. Minek gyűjtögetni, úgyse veszed elő.
- Az edényekből is kidobtam egy párat, felszakadt Tefal serpenyők, sültes tálak, ezek károsak az egészségre.
Megoldás a födők tárolására
Forrás:www.homedit.com - Szelektáljunk az evőeszközök között is. Általában rengeteg kés van, aminek a fele se vág, vagy nem szeretjük, nem használjuk, kifele velük!
- A tálaló, keverő kanalakat, ecseteket, ollót stb vagy felakasztva tárolhatod, vagy ha van külön fiókod neki, vagy a legegyszerűbb egy széles csészében a konyhapulton,hogy kéz alatt legyenek.
Forrás: www.homedit.com - Ha nálad is van egy "lim lom-os fiók" amibe mindent besuvasztasz, mert melós lenne mindent a helyére rakni /ilyenek írószerek, befőző gumik, nylonzacskók stb/ , akkor űrítsd most ki, és könyörtelenül dobj ki mindent, ami nem kell. A nylonzacskókat beleteheted egy dobozba, de nem kell belőlük 100 db, a befőző gumikat egy kis befőttes üvegben tárolhatod.
- Ha olyan szerencsés vagy, hogy van kamrád / nekem nincs/ , akkor azzal is elleszel egy napig. Dobj ki minden penészes, megkezdett, de elfelejtett befőttet, rendszerezd a befőttes üvegeket évjárat és tartalom szerint, címkézd fel őket. Annyira jópofa ötleteket láttam a neten a zöldségek tárolására is.
Forrás: www.homedit.com - A fagyasztót és hűtőt is ideje kitakarítani, hanem várhatsz vele a nagytakarításig. Nekem hátra maradt...:) Nemsokára lesz egy cikk, hogyan rendszerezzük és mit hol tároljunk a hütőben..
- Ha kész vagy a szekrényekkel, fiókokkal, maradt a konyhapult. A lehető legkevesebb dolgot hagyd elől. Persze egy üres nagy felület ordít a dolgok után, de győzd le a kísértést, és minimalizáld, hogy mit teszel ki. Annyira idegesítő, mikor főznél, de nincs hova lerakni a vágólapot, vagy két tálat egymás mellé.
- Manapság mindenre konyhagépet találnak ki, az ember hajlamos mindent megvenni, ha telik rá, szendvicskészítő, waffel készítő, hot dog készítő, fagyi készítő, kenyér készítő stb stb. S ezek hol landolnak általában? A konyhapulton. Először is szerintem nem érdemes ezeket a gépeket megvenni, ha meg megvettük, nem érdemes elől tartani, mert félévente/évente ha használjuk őket. Tegyük akkor el a kamrába, és ha fagyit enni támad kedvünk, elő tudjuk venni. Csak kizárólag azokat hagyjuk elől, amit mindennap használunk.
- Mivel a konyha legtöbb esetben átjáróház, így mindig olyan dolgok landolnak a konyha/étkező asztalon ami nem oda való: telefonok, kulcsok, levelek, papírok, szerszámok stb. Próbáljuk ezeket mindennap helyrerakni, vagy tegyünk ki egy kis tálkát a közelben, amibe bele lehet ezeket tenni.
- Utolsó tippként, mindennap úgy feküdj le, hogy rend /tisztaság legyen a konyhában, így másnap reggel tettrekészen foghatsz neki a reggelinek, a dolgaidnak, és nem a takarítással kell rögtön a napot kezdened!
Nektek melyik szekrényben a legnagyobb kihívás rendet tartani?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése