2018. november 4., vasárnap

Karácsonyi kihívás/ 2. hét

   

     A múlt héten elkészítettük a saját karácsonyi mappánkat, tele tervezőkkel, listákkal, hiszen mindennek az alapja a tervezés..Most, hogy már tudjuk, mi mindenre kell gondolnunk karácsony előtt, ezen a héten el is kezdhetjük a tényleges tervezést...
     Mivel szinte mindennek köze van a pénzhez, legyen szó ajándékozásról, menü tervezésről, szórakozásról, dekorációról, ezért nagyon fontos, hogy először is felállítsunk egy karácsonyi költségkeretet. Mert a Karácsony drága...szerintem a legklasszabb ünnep, de sajnos bele kell nyúlnunk mélyen a zsebünkbe... igazából ez nem lenne törvényszerű, hogy muszáj nekünk költekezni mindenáron, de hát (sajnos) elég materialista világban élünk...Aki megússza a Karácsonyt plusz költségek nélkül, az mindenképp jelentkezzen nálam!! :)
     Megtervezni a költségkeretet igen fontos lépés az előkészületekben, mert nem szeretnénk januárban arra ébredni, hogy adóságokban úszunk, csak azért, mert decemberben "buli volt" :D Ne feledkezzünk el arról se, hogy januárban jönnek az éves számlák, ami egy decemberi dínomdánom után elég rosszul tud esni. Szóval itt és most, a mondást kell szem előtt tartanunk:

                                 
ADDIG NYÚJTÓZKODJ, MíG A TAKARÓD ÉR!

      Jöjjön pár tanács tőlem:

1. Üljetek le a pároddal, és beszéljétek meg, mennyit tudtok idén Karácsonyra költeni. Ha szerencsések vagytok, lehet, hogy a munkahelyen bónuszokat is osztogatnak ilyenkor, amivel kaptok egy lendületet a tervezéshez...:)
2. Állítsatok fel egy keretet kategóriák szerint, és tartsátok magatokat hozzá.
3. Tartsátok szem előtt: A kereskedelem ördögi játékot űz velünk, ne csábuljatok el!!! Csilivili, pihe-puha, "azonnal meg akarom venni" tárgyakkal van tele minden, a leározásokról ne is beszéljünk....Két dolgot tehetsz ilyenkor: A lehető legkevesebbet menj ilyenkor áruházakba.... ha mégis ott vagy, és már nyúlnál is azért a haszontalan kis giccsért, ami rögtön a szemed elé ugrott,  állj meg egy pillanatra! Kérdezd meg magadtól: Kell ez nekem? Szükségem van rá? Most ténleg, kell ez nekem?!! Mire fogom használni? Megéri a pénzt? Inkábbb menjünk el egyet korcsolyázni, szánkózni ebből a pénzből.. Plusz tipp: fogd meg azt a valamit, és vidd el a környezetéből, a csodálatosan fel/kiépített dekorációs standtól, és nézd meg...még mindig kell? Mert sokmindent azért akarunk, mert szép, tetszetős a szemnek az a sok kis kütyü, a csodálatos kis polc tele karácsonyos, piros, zöld, rénszarvasos pulcsikkal. Igazából az egység tetszik nekünk, amint egy semleges környezetben látnánk a kiszemelt darabot, már nem fájna annyira a szívünk érte.
4. A tervezőből sajnos kihagytam a szórakozás részt, de szerintem írjátok oda azt is, hiszen vannak akik kirándulni mennek, vagy hotelbe, moziba, szánkózni, síelni, ne felejtsétek el ezeket is belekalkulálni a költségkeretbe.
5. Szűk keretből is lehet csodálatos Karácsonyunk, nem kell más hozzá, csak fantázia. Mindenkinek más a szituációja, a preferenciája, fényűző vagy egyszerű, nekünk kell mindenből a legjobbat kihoznunk. Én azt mondom: Élményeket gyűjtsünk, ne tárgyakat!
6. A tavaly én úgy csináltam, hogy miután kigondoltam, kinek mennyit szánok ajándékra, kivettem a bankból a pénzt, ráragasztottam egy cetlit az illető nevével, és benne volt a pénztárcámban...ez mindig emlékeztetett rá, hogy nem, nem vehetem meg azt a drágább dolgot, ennyi pénzem van rá, vagy nem nem veszek még egy tábla csokit, mert elfogyott a pénzem és kész.
7. Karácsonykor mindenkiben fellángol a segítőkészség, és szeretne valami jót cselekedni. Nyilván manapság pénzzel tudunk a legnagyobb segítséget nyújtani, de bármilyen jótett számít, és nem muszáj pénzben mérnünk....egy tál süti egy idős embernek, egy képeslap egy magányos rokonnak, adomány valamilyen szervezettnek/intézetnek stb., váratlan/kéretlen segítség valakinek az ünnepek alatt, vagy csak simán egy mosoly egy idegennek...Jót tenni jó, és adni jobb mint kapni, igaz?

Ha még nem töltötted le a költégtervezőt, az alábbi képre kattintva megteheted:


Az e heti feladat: 
1. Vasárnapig felállítani a költségkeretet, szigorúan az összes alpontot.:)...
2. Ha már szóba jött az adományozás, kigondolni, milyen formában szeretnél az idén jót tenni, és megosztani velünk, hogy kapjon kedvet mindenki a jótékonykodásra.
3. Lassan elkezdeni gondolkodni az ajándékokon, ami a jövőheti kihívás témája lesz...:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése