2016. április 22., péntek

Az alapvető dolgok, amik mindig kéznél kell legyenek a kamrában, ha spórolni akarunk

    SPÓROLÁSI TIPPEK HÁZIASSZONYOKNAK


Mi legyen mindig kéznél a kamrában?
     Egy pár hónapja kényszerültünk rá, hogy spórolási akcióba kezdjünk nem csak úgy általában, de a konyhában is. Rengeteg kreativításra és gondolkodásra van szükség, hogy spórlósan főzzél, de mégis tápértékben gazdag ételeket tudj letenni az asztalra.

      Lejártak az idők, amikor mindent megvettem ami megtetszett, sokszor túl sok mindent, mert egy hét alatt nem tudtam elfőzni a friss alapanyagokat, így gyakran került étel a kukába. Nem is volt menü tervem összeállítva a következő hétre, ami nagy hiba, mert így nem tudtam jól beosztani az alapanyagokat, vagy túl sok mindent vettem, vagy keveset, és kellett szaladgálni a boltba.
Klikk a képre


      Mióta megtervezem a heti menüt, rengeteget spórolok a bevásárláson. Mindig megnézem mi van még itthon, mit kell felhasználni minél előbb, és az szerint döntök, hogy miket fogok főzni.

Hogyan állítsd össze a bevásárlólistát? Kattints a képre!
     Általában hétvégére már üres a hütő, ilyenkor jönnek az "ami éppen még meglapul a kamrában" reggelik, ebédek.  Ha mindig vannak otthon olyan alapvető élelmiszerek, mint tészta, rizs, krumpli, konzervek stb. akkor nem vagyunk elveszve.
      A legjobb stratégiam nekem erre, hogy havonta, két havonta elmegyünk olyan árúházakba, ahol discount áron lehet vásárolni, ilyen a Metro stb. Ekkor rászánok kicsivel több pénzt, és bevásárolok az alapvető dolgokból 1-2 hónapra előre. Így mikor megszorulok, mert a keretet már elértük és mégis üres a hütő, akkor is tudok készíteni finom dolgokat.
  

Milyen alapanyagokból raktározzunk el, amivel spórolni tudunk a főzésen?


  • Olaj
  • Liszt, kukoricaliszt
  • Cukor, só
  • Tésztafélék
  • Rizs
  • Krumpli
  • Hagyma
  • Fokhagyma
  • Konzervparadicsom
  • Konzerv kukorica
  • Konzerv gomba
  • Fagyasztott borsó
  • Ecetes uborka, hogy jobban csússzanak az ételek. :)
  • Száraz élesztő
  • UHT főzőtejszín
  • Tojás
Ezeket kombinálva mindig lesz mit főzzél, ha éppen kiürültek a finomságok a hűtőből.
Csak pár példa: 
  • Gombás rizs
  • Paradicsomos, gombás tésztafélék, 
  • Polenta(ha nincs más lekvárral, vagy megsütve), 
  • Vega pizza,
  • Szendvicskenyerek 
  • Tejszínes gombás spagetti,
  • Paprikás krumpli, 
  • Levesek, 
  • Borsófőzelék tükörtojással
  • Pásztortarhonya kolbász nélkül, 
  • Krumplis tészta, 
  • Rakott burgonya tojással és tejszínnel
  • Krumplisaláta kukoricával
  • Rizi bizi
  • Paradicsom krémleves
  • Mindenféle krumpli köret
  • Hagymatokány
  • Gombapaprikás rizzsel
  • Zöldséges omlett
  • Házi gnocchi
  • Lekváros derelye
  • még lehetne folytatni, csak a fantázia szabhat határokat...:)