2016. július 22., péntek

9 dolog, amelyet tisztíts meg influenza/megfázás után

   

Nincs olyan család, ahol ne ütne be legalább egyszer az influenza, ami aztán rátapad a család összess tagjára. Nálunk ezen és a múlt héten volt esedékes, valami nyári grippa kiütéssel, kezdte a kicsi, folytatták a nagyok...Valahogy hétvégére lehet, hogy kimászunk a sok takonyból és baciból...Ilyenkor jó, ha az ember felfrissíti a lakást, lefertőtleníti a dolgokat, és máris új emberként fog visszatérni. Ez nem csak a frissesség miatt kell, de ha nagyobb a család, és még mindenki nem esett át rajta, ajánlatos megelőzni a továbbterjedést, és kitakarítani hamar az egész lakást.

Hogyan frissítsd fel a lakást betegség után?

  • Szellőztesd ki a házat. Engedj be friss levegőt! Húzd el a függönyöket, hadd járja át az egész házat a  napsütés és a friss levegőt.
  • Cseréld le az ágyneműket, törölközőket. Általában influenza esetén lázunk is van, ami izzadáshoz vezet, ezért a baktériumok is jobban megtelepednek az ágyneműn. Nem beszélve a tüsszögésről, köhögésről. Az ágyneműt mosd magas hőfokon és, hogy fertőtlenítsd is, töltsél a mosógépbe 1 csésze ecetben elkavart 2-3 csepp teafaolajat. A teafaolaj természetes baktériumölő, fertőtlenítő. Súlyosabb lefolyású betegség esetén érdemes magukat a párnákat is kimosni, mert megtelnek bacilusokkal, amelyek a szájunkból, orrunkból vándorolnak át.
  • Töröld le a gyakran érintett dolgokat, mint ajtókilincsek, villanykapcsolók, távirányító. Ezt megteheted egy fertőtlenítővel befújt kendővel vagy alkoholos vattával, esetleg az előbb említett teafaolajas ecettel.
  • Mosd ki a plüssállatokat! Betegség esetén a plüssállatokat is többet szorongatják a gyerekek, és átkerülnek oda is a bacik. Egy tipp: állítólag az UV sugárzás is öli a bacikat, ezért jó, ha a napra teszed ki a dolgokat, ruhákat száradni.
  • Alaposan tisztítsd ki a fürdőszobát. Ezt nem kell ragozni, a legjobb ha mindent lefertőtlenítesz.
  • Fertőtlenítsd a fogkefédet is. Erre nem is gondoltál volnál, igaz? Pedig azt mondják, hogy betegség után ajánlatos a fogkefét is fertőtleníteni. Tedd bele 1 csésze ecetbe/1 csésze szájvízbe/1 csésze vízbe, melybe 10 csepp teafaolajat csepegtetsz. Hagyd pár órát állni benne.
  • Töröld át az elektronikai cuccokat. Köztudottan rengeteg bacilus megtelepszik a telefonon, tableteken, laptopon, ezért nem csak betegség után érdemes őket egy alkoholos kendővel áttörölni.
  • Ne feletkezz el a kanapén található díszpárnákról, takarókról sem. Ha ti is szeretitek a kanapén begubózva átvészelni a náthát, akkor bizony rájuk is ráférne egy mosás.
  • A szemetesek kitörlése. Ha a szobákban vannak szemetes vödrök, ajánlott azokat is kitörölni, hiszen mindenki oda dobja bele a taknyos zsepiket.




Más nincs hátra, mint jó egészséget kívánni. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése