2017. február 21., kedd

A recetgyűjteményünk rendszerezése

 
            


     Legyen az receptes könyv, magazinok, kivágott receptek, régi receptes füzetek, digitálisan elmentett receptek, biztosan a ti konyhátokban, lakásotokban is szép számmal akadnak.

Ha receptekről beszélünk, több kategóriába sorolhatjuk őket. 


1. Vannak a bevált, régi receptjeink, talán egy anyukánktól örökölt régi receptes füzet.
2. Vannak a receptes könyveink, amikből vagy főztünk már vagy még soha...:)
3. Kinyomtatott, kivágott receptek, amelyeket el szerettünk volna készíteni, de soha nem jutottunk odáig.
4.Nem utolsó sorban receptek, amelyeket lementettünk a számítógépünkre.

Hogyan selejtezzük ki a receptes gyűjteményünket,
és szabaduljunk meg a nyomástól a tudatalattinkban, hogy el kéne már készíteni azokat az egészséges, szuper ínycsiklandozó recepteket, de mélyen belül tudjuk, hogy ebből soha nem lesz semmi. :)


1. Szedjél össze mindent egy helyre.
2. Már az elején félre teheted a bevált, vagy örökölt receptes füzetedet, mert azt nyilvánvalóan nem fogod kidobni.
3. Most vedd a kezedbe azokat a könyveket, recepteket, amelyeket még soha nem használtál/próbáltál ki. Lapozd át őket, ha olyan receptek vannak köztük, hogy még a hozzávalót se ismered, vagy nem is lehet nálatok beszerezni, vagy tudod, hogy a családod nem eszi meg ezeket a típusú kajákat, azokat dobd ki. Ha egy egész könyv hasonló receptekkel van tele, szabadulj meg attól is.
4. Lehet, hogy kinyomtattál, elmentettél olyan recepteket, amelyekről álmodoztál, hogy egyszer elkészíted, de mélyen tudod, nem lennél képes rá. Ilyen például egy csodaszépen kidíszített torta,  egy fine-dining stílusú étel, amelyek igen megkapóak, csakhát nem egy átlag anyukának valók, kivéve ha tehetséged van hozzá. Ezekre sincs szükséged.
5. Ami maradt még recept, mérlegeld ésszerűen mennyi az esélye, hogy a következő egy évben elkészíted. Túl sokat ne hagyjál meg, mert akkor állandóan furdal a lelkiismeret, hogy "Áhh nem étkezünk elég változatosan, né, mennyi színes ételt lehetne készíteni, nálunk meg ma megint csak paprikás krumpli volt": Meg amúgy is, a mai világban mindent megkapsz az interneten. Párat tegyél el ötletnek, de annyi éppen elég.
6. A számítógépre még annál is több recept kerül lementésre. Itt is járjál el ugyanúgy, mint a nyomatatott változattal, nézd át, és törölj, törölj, csak ésszerű recepteket hagyjál meg.

Hogyan rendszerezd a recepteket?

1. A receptes könyvek, ha csak lehetséges, a konyhába járnak, hiszen ott használjuk őket. A legjobb őket egy polcra tenni, de ha nincs, tedd be őket a szekrénybe. Ha lehet ne a konyhapulton tárold őket, mert így is kevés a hely a konyhában, és rendetlenség látszatát kelti, ha túl sok minden van a pulton.
2. A kinyomtatott vagy kivágott recepteket, mivel különböző nagyságúak, a legjobb ha mappába fűzöd le őket, vagy beleteszed külön-külön fóliába, és azokat fűzöd le egy mappába. Kategorizálhatod őket, nagyon klasszul meg lehet csinálni, ha van időd és kedved. A még ki nem próbált recepteket külön mappába tedd, hogy ha ötletre vágysz, előkaphasd és kikereshess valamit.
3. A digitális recepteket is kategorizálhatod, egyszerűen mappákba/almappákba rendszerezve őket.

Ha kiseletejtezed a recepteket, nem csak hely szabadul fel a lakásban, de kapsz egy letisztultabb receptes ötlettárat, amivel sokkal nagyobb öröm lesz főzni, mert átláthatóbb lesz, könnyebb lesz kikeresni recepteket, ötleteket meríteni olyan receptekből, amit el is tudsz és fogsz készíteni. 



Ilyen mappákat készíthetsz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése