2016. január 10., vasárnap

Az iratok rendszerezése

     

      Ugy-e milyen idegesítő, mikor hirtelen kell egy fontos papír, de nem tudod pontosan hol van, melyik szekrényben, melyik mappában? Elromlik egy háztartási gép, és kellene a garancia levél...De vajon még megvan egyáltalán?! Nem beszélve arról, hogy milyen fontos, hogy meglegyenek a személyes okirataink.
      Ma szeretném megmutatni, hogyan rendszerezhetjük papírjainkat.
     Akkor álljunk neki. Amire szükségünk van:


  • lefűző mappák
  • színes választólapok
  • lyukasztó
  • pár gémkapocs
  • esetleg átlátszó fóliák
      Ennél szebben, és stílusosabban is meg lehet biztos csinálni, de szerintem ez pont elég, és nem is kell sokat költeni rá.

  1. Szedjünk össze mindent a lakásban, ami ebbe a kategóriába jár. Jó nagy kupac lesz, ne ijedjünk meg. :)
  2. Kezdjük el valahol. Alakítsunk ki külön kupacokat a személyes okiratoknak (anyakönyvi kivonatok, házassági levél stb), valamint a diplomáinknak. Itt mindenkinek ajánlom, hogy lamináltassa be ezeket a fontos iratokat, mert így megmaradnak tökéletes formában míg világ a világ...nem szakadnak el, nem lesznek foltosnak, nem kopik le a tinta róluk.
  3. Egy kupac legyen a garancia leveleknek, valamint a hozzátartozó számláknak. Ha lejártak már,akkor dobjuk ki.
  4. Külön rendszerezzük például a bankos papírokat, számlakivonatok, befizetések stb.
  5. A másik nagyon fontos a munkaviszonyainkból származó szerződések, fizetéses papírok, hogy aztán ne a nyugdíj előtt fogjuk a fejünket, hogy hoppá, hol is vannak ezek. Főleg érvényes a mai fiatalokra (rám is ), akik különböző országokban, többféle helyen dolgoztak már....és akik majd szeretnének erre az időszakra is nyugdíjt kapni..:)
  6. Továbbá egyéb papírok, amik felmerülhetnek...
  7. Ezeket külön mappába , ha szükséges színes elválasztó papírokkal fűzzük le, írjuk rá, mi mi az, így hiper gyorsan fogjuk megtalálni legközelebb amit keresünk. A hivatalos okmányainkat persze ne lyukasszuk ki, azokat tegyük bele egy fóliába, és azt fűzzük le.
  8. Mostmár ami egy félszekrényi helyet foglalt el, most elfér a szekrény egyik sarkába...Rend van, ezt szeretem ..:)
  9.  Ami nem kell dobjuk ki. Nekem abból is lett egy kupacnyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése