2016. január 28., csütörtök

Sütő tisztítása házilag

       Hát ez igazi kihívás volt...Egyik anyuka osztotta meg ezt a cikket, és kérdezte, hogy ténleg működik-e ez a módszer. Kaptam az alkalmon, és nekiláttam a cikk szerint kitakarítani a sütőt.
Adott volt egy eléggé elhanyagolt sütő, tehát nem havonta volt "karbantartva", és elszántság.
     Hogy működött-e? Olvass tovább és megtudod...:)


Így nézett ki a sütő előtte:









  • Előző este 2 csomag szódabikarbonátot kevés vízzel elkavartam, hogy lágy masszát kapjak. Ezzel bekentem jól a sütő oldalát. Hagytam legalább 12 órát.

  • Másnap vettem egy vizes rongyot, és áttöröltem, ahogy a cikk írta. Kételkedtem, hogy bármit is használni fog egy kis törölgetés. Hát használt, meg merem kockáztatni kimondani, hogy nagyon is sokat. De :( az én koszos sütőmnek ennyi nem lett volna elég. Aki ápolja, és rendszeresen takarítja, annak egyből leviszi a koszt. Így nézett ki az egyszerű letörlés után, azért eléggé leszedte:

  • Szóval ezek után befújtam még mindenhol ecettel, és dörzsi szivaccsal álltam neki súrolni. Súroltam én fél napot, de rájöttem, ezen a sütőn már semmi sem segít. Tisztának tiszta lett, de a több éves lerakódás az már örökre ott marad. Itt a végeredmény:
    A pöttyök a külső felén vannak, az utána lett letakarítva

    A hátsó részről nem jött le
  • A sütő rácsát is megpróbáltam ezzel a módszerrel, éjjelre ott hagytam szódabikarbónátba és ecetbe áztatva. Nem segített, de ahol teljesen ellepte a keverék, ott jobban lejött. Szóval szerintem ha beletesszük egy nagy tálba, kádba (nekem ez kimaradt), hogy teljesen ellepje a keverék, és áztatjuk egy éjszakán át, lehet csodát tenne.
  • A sütő külső felével már több sikerrel jártam, igaz ráment egy reggelem. Itt sem használtam mást mint a fenti kombinációt, meg pár fapálcikát, hogy az elérhetetlen helyekről felkaparjam a zsírréteget, egy dörzsit. Majd a végén, inox sütőről lévén szó, az egészet áttöröltem egy ecetes tiszta ronggyal, hogy csillogjon.



  • Summa summarum: A módszer működik, de nem a reménytelen eseteknél, és azért egy "ronggyal való áttörlés" nem elég neki, oda kell tenni a csontot, és rendesen sikálni...:) Na meg 2 kanál szódabikarbonát sem fog csodákat művelni, kell belőle egy rendes adag...
  • Itt is beigazolódott, ha rendszeresen takarítjuk az otthonunk minden zeg-zugát, nem megy majd rá 2 napunk, hogy egy sütőt megtisztítsunk. Szóval, hajrá csajok, és vegyük fel a havi teendői listánkra a sütő tisztítását is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése