2016. július 15., péntek

Hogyan tartsunk rendet a konyhaszekrényben?

   Mindenkinek van egy olyan szekrénye a konyhában, ahol a fűszereket, a főzéshez szükséges alap élelmiszereket tartja. Mivel ez az a hely ahonnan a legtöbbször kiveszünk majd visszateszünk dolgokat, elég hamar kupi tud lenni. Mindig sietünk valahová, aztán nem úgy és nem oda kerülnek vissza a dolgok ahová járnak. Előfordul, hogy kiömlik a liszt, a cukor vagy miegymás, nem tudjuk lezárni a csomagolásokat, lefolyik a méz, az olaj az üveg oldalán, aztán ragad a papír...
    Hogyan tudjuk mindezt megelőzni úgy, hogy időnkbe se kerüljön? A kulcs a tökéletes rendszerezésen múlik. Egyszer kell neki állj, megcsináld jól, utána meg csak olajozottan működni fog a rendszer, idő ráfordítás nélkül.

    Hogyan kezdj neki?


  1. Szedjél ki mindent az adott szekrényből az asztalra.
  2. Töröld ki, majd tegyél papírt bele. Az nem csak segít, hogy megóvd a szekrényt, de tisztább hatást kelt, és szebb is.
  3. Csinálj egy tervet, hogy mit hová teszel.
  4. Minden amit napi szinten használsz, legyenek elől, hogy ki tudd venni a szekrényből, amint kinyitod.
  5. Olyan dolgokat, hogy liszt, cukor, müzli, gríz, rizs egyszóval amit te mindennap/nagyon gyakran használsz tárold őket üvegben, műanyag dobozban stb. Megelőzöd, hogy lisztes, cukros legyen a polc. Megéri befektetni tárolókba, mert nem csak megkönnyíti a dolgod, de helyet, időt spórolsz magadnak, és élvezetesebb is használni.
  6. A többi alapanyagot a saját csomagolásában visszatűrve, leragasztva egy dobozban tárold. A doboz azért kell, hogy egyrészt egy helyen rendszerezve lesznek a dolgok, továbbá ha keresel valamit, a dobozt gyorsan kikapod a szekrényből, és ki veszed ami neked kell, nem a szekrényben fogod összetúrni az egészet, hogy ki vedd a még 2 maréknyi száraz babot.
  7. Külön dobozba tedd a folyékony hozzávalókat, fűszereket, mint méz, szójaszósz, különleges olajak, ecetek stb.
  8. A fűszereket tarstd közel a tűzhelyhez, hogy el se kelljen mozdulj mikor fűszerezed az ételt. Teheted egy felső fiókba bele állítgatva, így fentről látod, hogy mi mi az, vagy az új konyhaszekrényeknél egy kihúzhatós keskeny szekrények vannak 2 polccal, vagy  egyszerűen tegyél fel egy polcot a falra, és sorakoztasd fel őket.
  9. Bármi egyéb dolgok találhatóak a szekrényedben, ne feledd a doboz a legjobb barátod a rendszerezésben. Egyszerűen összetartja a dolgokat. Veheted az Ikeaból őket vagy otthon gyűjtsed a kartondobozokat, mindegy. A doboz király! :)
Bevásároltam én is dobozokból, és nekiugrottam a szekrényemnek, amiben órisái rumli volt, pont a dobozok hiánya miatt.  Még nem tökéletes a rendszer, de lassan meglesz. Nagyon szeretem, hogy minden csomagolást, papírt eldobhatok, és szép, tiszta, átlátható szekrényt kapok. Kevesebb időmbe, és kevesebb méregbe kerül ezután főzni, vége a "minden borul ki, ha valamit ki akarok venni a szekrényből" korszaknak.

Íme pár előtte-utána kép:

Ilyen volt: Pfff....jó nagy rumli, és nem szégyellem megmutatni, kicsit elhanyagoltam na...




Ilyen lett:












És a végső célom ez lenne: 

http://www.abowlfulloflemons.net/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése