2016. július 1., péntek

Unatkozik a gyerek? 5 tudományos kísérlet, amit elvégezhettek a gyerekkel együtt

Ezekkel a kísérletekkel biztosan felkelted a gyerekek érdeklődését, és még tanulnak is belőle.

1. Elpusztíthatatlan luftballon
www.youtube.com

Amire szükséged van: 2 luftballon, 1 gyertya, gyufa, víz

A kísérlet: Fújd fel az egyik luftballont, tartsd a láng fölé, hogy bebizonyítsd, hogy a lufi a lángtól fel fog robanni.
                  Ezután a másik lufit töltsd meg vízzel, majd újra a láng fölé tartva meglátod, hogy ebben az esetben a lufi ellenáll a tűznek.

Magyarázat:
A lufiban lévő víz elnyeli a láng által leadott hőt, és így a lufi nem ég meg.


2.Ceruza trükk
www.brightside.com

Amire szükséged van:  műanyag zacskó, pár ceruza, víz

A kísérlet: Tölts meg egy zacskót félig vízzel, majd szúrd át a ceruzákat rajta.

Magyarázat: Ha beleszúrod a ceruzákat azelőtt, hogy megtöltenéd vízzel, akkor a víz kiszivárog a lyukakon. Viszont ha akkor szúrod át őket rajta, ha már megtöltötted vízzel, egyáltalán nem fog szivárogni. A magyarázat erre nem más, mint hogy a műanyag zacskó ha megsérül, a benne lévő molekulák szorosan egymásmellé tömörülnek, így a zacskó megfeszül a ceruza körül, és nem engedi ki a vizet.

3. Szivárvány káposzta
www.figur8.net

Amire szükséged van:  4 pohár vízzel teli, 4 féle ételszínezék, pár káposzta levél

A kísérlet:  A vízzel töltött poharakba cseppencs különböző ételszínezékeket, majd állítsd bele a káposztaleveleket. Hagyd úgy éjszakára. Következő reggel gyönyörű káposzta levelek fognak várni.

Magyarázat: A növények felszívják a vizet, vele együtt a festéket is.  Ezt hívják kapilláris hatásnak amelynek során a víz eljut a legapróbb erekig is megszínezve azt. Ugyanez történik a virágokkal, és a fákkal is.

4. Úszó tojás
www.brightside.com

Amire szükséged van: 2 tojás, 2 pohár víz, kevés só

A kísérlet:  Vegyél egy pohár sima tiszta vizet, majd óvatosan tedd bele a tojást. A tojás le fog szállni a pohár aljába. Majd egy vegyél egy másik poharat, tölts bele meleg vizet és oldj fel benne 4-5 teáskanál sót, hagyd, hogy hűljön ki a víz. Utána óvatosan tedd bele a tojást. Ez alkalommal a tojásnak lebegnie kell a víz felszínén.

Magyarázat:  A kulcs itt a molekulák sűrűssége. Az átlagos sűrűssége egy tojásnak jóval nagyobb mint a sima víz, ezért leereszkedik a pohár aljára. A sós víznek a sűrűssége viszont sokkal magasabb mint a tojásnak, ezért úszni fog a felszínén.

5. A világító gyufa
www.brightside.com

Amire szükséged van:  gyufa, zseblámpa

A kísérlet:  Gyújtsál meg egy gyufát, majd tartsd a faltól kb 10-15 cm-re. Világíts rá egy zseblámpával. Látni fogod, hogy csak a kezed és a gyufa árnyéka jelenik meg a falon, a láng nem fog látszani.

Magyarázat: A tűznek nincs árnyéka, mivel nem úgy engedi át a fényt magán, mint a többi fizikai anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése