2016. november 27., vasárnap

Így készülünk az ünnepekre 5 gyerekkel/ Interjú a Mom With Five blog szerzőjével


   A karácsony izgatottságot vált ki kicsiből, nagyból egyaránt. Lehetsz szingli, barátnő, feleség, a karácsonyra készülődés téged is utolér valamilyen formában, mégis talán anyaként fog ez a legnagyobb jelentőséget kapni. A gyerekek készülnek, izgatottak, várják a Mikulást, a telet, a havat, az Angyalt, és a Szilvesztert, mikor fennt maradhatnak éjfélig. Ez egy meghitt, családias időszak.
Szerintem ez a gyerekek számával arányosan fokozódik. De nem csak a hangulat, hanem a tennivalók is kijárnak egy anyukának, hát még ha öt gyerkőc is bejön a képbe. Erről (és nemcsak!) kérdeztem Fonyó Barbarát, a Mom With Five blog szerzőjét, árulja el nekünk is, hogyan telnek az ünnepek így nagycsaládosan.

Barbara már két éve ír blogot a családról, gyerekekről, a mindennapjaikról, és hogyan bírkózik meg a gyermeknevelés örömeivel és buktatóival. Semmi színezés, semmi mese, mert gyereket nevelni nehéz, de akkor is a legjobb dolog a földön. Igaz?
Kukkantsatok be hozzá! 

1. Hogyan jellemeznéd magad, mint háziasszony? Fontos neked egy rendezett otthon?

Kezdjük a kérdés második felével. Fontos… lenne. De ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy öt gyerek mellett létezik rendezett otthon. Rendmániásként nagy szívfájdalmam ez nekem, de meg kellett tanulnom együtt élnem azzal, hogy vagy rend van a lakásunkban vagy a gyerekek vannak itthon, mert ez a kettő egy térben és egy időben nem igazán kivitelezhető (Előfordult már, hogy készítettem fényképeket a lakásunkról rögtön azután, hogy elment a takarítónőnk csak azért, hogy Férj is lássa: igenis szokott rend lenni nálunk.). Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan úszik a lakásunk, állandó a káosz - sőt, a külső szemlélők mindig megjegyzik, hogy mekkora rend, tisztaság van nálunk, ilyenkor mindig gyorsan körbepillantok, elég alaposan berúgtam-e az ágy alá a fél pár zoknikat -, de azért én mindig találok benne kifogásolnivalót.
Nem igazán érzem magam tipikus háziasszonynak, mert bár több mint 13 éve itthon vagyok a gyerekekkel, de néha még így is kicsit idegennek érzem ezt a terepet. Elvégzem, amit kell, de nem csak ezt tölti ki az életemet, hanem például az írás, a blogírás, ami egyre fontosabb lesz.

2. 5 gyerekkel biztosan nálatok is nagy hangsúlyt kap a karácsonyi készülődés. Hogyan készültök ti az ünnepekre?

Olyan nagycsaládosan… kicsit megkésve, kicsit kapkodva, kicsit tanácstalanul - pl. az ajándékozás terén, mert öt gyereknél már az is van, ami nincs -, de mindig derűsen. A gyerekek nagyon lelkesen ötletelnek a díszeken, a színeken, a dekoráción, a megvalósítás során persze akadnak fennakadások, de aztán a végére mindig minden kisimul, és a ragasztónyomokat is sikerül röpke két hét alatt eltűntetni az asztalról, a falról, a konyhapadlóról… (ilyenkor mindig megfogadom, hogy soha többet nem csinálunk ilyet, aztán persze de, legkorábban következő karácsonykor).
Nem szoktam agyontervezni ezt az időszakot, talán csak egy hajszállal jobban, mint a hétköznapjainkat, mert nekem a logisztika, a szervezés az életem része, elég nagy rutinom van benne. Így is előfordul persze, hogy a beigli készítése közben jövünk rá, hogy nincs mák, hibádzik a liszt mennyisége…, de szerintem ezzel nem vagyunk egyedül.

3.Szoktál nagytakarítást betervezni Karácsony előtt? Jut arra idő?

Őszinte leszek. Nem. Se időm, se energiám a nagytakarításra, másrészt nem lenne látszatja. Tényleg nem. Elég egy étkezés a konyhában és olyan, mintha legalább tíz napja nem látott volna porszívót a helyiség, pedig naponta körbeszáguldom a morzsák utáni vadászat során. Miután minden héten van segítségem a takarításban, ezért folyamatosnak mondható a szintentartás és ez nekem elég. Ha szükség is lenne nagytakarításra, azt nálunk inkább karácsony utánra kellene időzíteni…, de akkora nagyon.

4.Megtervezed előre a karácsonyi teendőket, a menüt, hogy kinek mit ajándékozol, mennyit költhetsz?

Ebben nagyon tudatos vagyok, sőt még Férjet is be szoktam vonni, aki nem nagy segítség, de legalább meghallgat. Van bevásárlólista a főzéshez, az ajándékokhoz és igen, van költségkeretünk is, amelyet nem szívesen lépünk át… és nem is nagyon tudunk.

5. Elárulod nekünk, mit szoktál sütni, főzni karácsonyra?

Nálunk ez kicsit furcsán alakul, ugyanis nem eszünk hagyományos karácsonyi menüt, és mivel nekem december 23-án van a születésnapom, ezért külön süteményt sem sütök. De lássuk csak! Ebédre mindig húslevest főzök gazdagon, utána pedig az előző napi szülinapi torta (sk. készítés) maradékát esszük. A vacsora nálunk egyáltalán nem klasszikus, mert én Nagyfiú születése óta nem tudom megenni a halat, így ez kiesik, a gyerekek nem szeretik a krumplisalátát, így a menü húsleves, töltött karaj, amit már előző nap el lehet készíteni és ez nem utolsó szempont nálunk (speciális töltelékkel: tojás, sajt, szalonna, kolbász, uborka, lilahagyma keveréke), rizi-bizi és bejgli. A karácsonyi desszert nálunk a bejgli, 12 rúd készül már egy-két éve (csak diós és mákos - ebben hagyománytisztelők vagyunk), Férj készíti és soha nem tart ki szilveszterig.

http://momwithfive.com/hu/
Barbara családja

6. Vannak családi hagyományaitok, amelyeket követtek minden évben?

Nálunk Szenteste nincs rokonlátogatás, jövés-menés, csak magunkban vagyunk, mi, heten. Így tudunk nyugodtan ünnepelni, stresszmentesen élvezni az ünnepi estét. A kisebbek tudnak még délután aludni, nem kell kapkodni, rohanni, elkésni, a magunk tempójában tudunk készülni. Persze, így is elkél a segítség. A sógorom négy óra tájban felbukkan, hogy amíg mi díszítjük a fát, a gyerekeket elvigye sétálni. A nagyok persze tudják, hogy nem az angyalok hozzák a fát, de a kisebbek még hisznek a varázslatban. Hat óra körül megérkeznek, átöltözünk, közben énekelünk, majd megszólal a csengő, kitárul a nappali ajtaja és ott úszik gyertyafényben a fa, alatta az ajándékokkal.

7. Hogyan vesznek részt a gyerekek a készülődésben?

Korábban már említettem, hogy már novemberben dekorációt gyártanak, sőt immár második éve a két nagy készíti a cserkészközösségükben az adventi koszorúkat a családnak. A sütés-főzésben is szoktak segíteni: diót darálnak, gyúrják a beigli tésztáját, meg is töltik, ha még kellően nyugodt vagyok az egyre növekvő káosz közepette.

8. Fontos számodra, hogy gyerekeidnek a Karácsony igazi jelentését is átadd, hogy ne csak az ajándékozásról szóljon? Esetleg készítetek ajándékokat sajátkezűleg?

Igen, nagyon fontos, hogy ne a fogyasztásról, az ajándékhalmozásról szóljon ez az ünnep, épp ezért van szigorú költségkeretünk. Próbálunk nem tárgyakat vásárolni, amelyet aztán két nap után félredobnak, így alakult, hogy újságelőfizetést kapnak a nagyok, vagy a nagyszülőknél beváltható élményt (szabadulószoba, állatkerti látogatás, csónakázás stb.). Vannak persze elmaradhatatlan ajándékok, például a könyvek.  Ha valamelyiküknek van kedve saját kezű ajándékot készíteni, akár egy rajzot, abban nagyon szívesen segítek, de soha nem tesszük kötelezővé, hogy egymást is megajándékozzák.

9. Ha egy tippet adhatnál a többi anyukának, hogyan lehet 5 gyerek mellett is szervezettnek maradni, mi lenne az?

Lazának, rugalmasnak kell maradni, a merevség csak káoszhoz vezet, mert béklyókat rak ránk és nem engedi az újratervezést.

10. Több mint egy évtizede főállású anyuka vagy, azelőtt viszont munkába is jártál. Ha újra kezdhetnéd, ugyanezt az utat választanád?

Most biztos sokan azt várják tőlem, hogy azonnal rávágjam: persze, igen, ez volt életem vágya. Nos, nem, nem így képzeltem az életemet. De nem véletlenül alakult így, nem véletlenül született Nagyfiú, Nagylány, Középső, Négyes és Legkisebb a mi családunkba, dolgunk van velük. És ez így van jól. Nem nézek hátra, arra nincs időm...

+ 1 kérdés: Meg tudja valósítani egy nő az álmait a gyereknevelés mellett?

Nagyon nehéz kérdés ez. Nem azért nem tudom megvalósítani az álmaimat, mert családom van, hanem mert a külső környezet, a társadalom nem áll erre készen. De egész jó úton haladok, hiszen egyre több időm van írni és nekem, ebben az életszakaszban, most ez a fontos, és remélem, egyszer talán nagyobb dolgok kiindulópontja is lehet.

Köszönöm Barbara!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése