2017. február 15., szerda

A játékok lomtalanítása avagy milyen hatása van a gyerekekre...


  Játékok. Néha úgy tűnik mindenhol ott vannak..mint egy végeláthatatlan hadsereg egy végnélküli háborúban...

A játékok hipergyorsan sokszorozódnak. Ezért nagyon fontos, hogy a játékokat rendszeresen selejtezzük, válogassuk át. Több jótékony hatása is van, ha nem hagyjuk, hogy a játékok átvegyék az uralmat a lakás felett... Sorban el is mondom.

1. Az egyik legjobb hatása, ha rendszeresen kiselejtezed/elrakod a játékok felét, hogy a gyerekeknek a figyelmét újra felhívod és lekötöd, mikor újból előveszel egy rég nem látott játékot. Olyan mintha új játékot vennél, csak nem kerül semmibe.
2. Ha őket is bevonod a selejtezésbe( és amint már nagyobbak, be is kell!), közben megtaníthatod rá őket, miért fontos és hogyan lehet vigyázni a játékokra, hogy ne a kukában kössenek ki. Azonkívül rámutathatsz arra, hogy minden játék értékes, és jobb ha kevesebb játék van, de azokat igazán szereti, mint millió egy, és már számba se veszi őket.
3. Tudományosan bizonyított, hogy a kevesebb játék jobb fejlődést produkál a gyerekeknél. Túl sok játékkal figyelemzavarosak lesznek, nem tudnak egy dologra koncentrálni, idegesek lesznek tudatallat, ha a szoba tele van rengeteg játékkal.

Hogyan fogj neki?


Mindegy, hogy egyedül csinálod, ha még kisgyermeked van, vagy együtt a gyerekekkel, ugyanaz a menet:

1. Három kategóriát csinálj. Ezek lehetnek dobozok, vagy csak simán kupacokba teszitek. Egy a MARAD, egy az ELTESSZÜK, egy MENNIE KELL kategória.(ez lehet vagy kuka vagy eladományozod)
2.  Minden törött játék mehet a kukába. Főleg ha kisgyerekekről van szó, hogy elkerüljünk minden veszélyt. Nagyobb gyerekek lehet nem engedik meg még a törött játékot se kidobni, de légy határozott. Ha nem jelent veszélyt rájuk, és még sokáig el lesznek vele, maradhat, de ha csak dacból van szükségük rá, kuka és kész.
3. Döntsd el, mennyi játékot akarsz elől hagyni, vagy közösen megegyeztek a gyerekekkel, mindenkinek lehet mondjuk 20 játéka. Ha hisztiznének, tereld el a figyelmüket olyasmivel, hogy azt mondod, azért tesszük el, hogy legyen egy jó nagy hely sátorozni a szobában.
4. Mindig azok a játékok maradjanak elől, amelyekkel jelenesetben a legtöbbet játszanak. Ha majd megunják vesztek elő másokat, ezeket meg elrakjátok.
5. Ha már szelektálsz, itt az idő egy kis játék fertőtlenítésre. A játékok tele vannak kórokozókkal! Amit lehet főzzél ki ecetes vízben (másodpercekre kell csak beletenni), a többit töröld le alkoholos törlővel, vagy ecettel is mehet.
6. Rendszerezd a játékokat ahogyan tudod. Legók legókkal egy dobozban, kirakósok megint külön, babák, autók megint külön, legyenek átláthatóak.A gyerekek - bár nem úgy tűnik - ugyanúgy szeretik a rendet, mint mi, és több kedvük van játszani, ha minden átlátható. 

Miért hasznosabb a gyerekeknek a kevesebb játék?

1. A gyerekek megtanulnak kreatívnak lenni. A túl sok játék leszűkíti a képzelőerejüket.
2. Túl sok játék figyelemzavart okoz. Ha kevesebb van, megtanulnak egy dologra koncentrálni, nyugodtabbak lesznek.
3. Szociális képességeik jobban fejlődnek, ha nincsenek elhalmozva játék hegyekkel.
4. Megtanulják becsülni a játékaikat. Jobban vigyáznak rájuk.
5. Fejlődik a képességük, szeretetük a könyvek, a művészetek iránt. (festés, zenélés, stb) 
6. Nem lesznek önzők. Azok a gyerekek akiknek mindent megadnak, azt hiszik, ők mindent megkaphatnak az életben, és ez később magatartásbeli problémákat okozhat.
7. Többet vágyakoznak a szabadba.


Akkor játékra fel! :)








Ötletek a Pinterestről






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése