2016. április 2., szombat

Reggeli rutin kialakítása

 
Image courtesy of khongkitwiriyachan at FreeDigitalPhotos.net
      Igaz a mondás: Aki korán kel, aranyat lel. Ha van már gyermeked, ezt a szokást biztosan gyakorlod. Ha nincs, arra biztatlak tedd szokásoddá, hiszen rengeteg mindent bele tudsz zsúfolni így egy napba, anélkül, hogy stresszelnél. Elvégzed minden feladatodat, és ha ránézel az órára, még csak delet fog mutatni. Nincs is jobb érzés ennél. Még előtted az egész nap, hogy azt csinálj, amit akarsz.
    Imádom például a nyári hajnalokat, mikor még tiszta hűvös a levegő, az ég meg narancssárgás, rózsaszín árnyalatokba búrkolózik, és lassan megjelenik a nap a láthatáron. Ilyenkor igazán érzem, hogy élek.
Image courtesy of alex_ugalek at FreeDigitalPhotos.net
      Ha együtt kelsz a nappal, bár elsőre inkább fordulnál még egyet az ágyban, igazán tettrekésznek fogod érezni magad, tele energiával, tervekkel. Igyál meg egy bögre kávét vagy teát, és örülj az előtted álló napnak.

      Az anyaság automatikusan hozza magával a koránkelést. Ezzel az ébresztőóra korszaknak leáldozott, legalábbis egy ideig. Viszont nem biztos hogy tudod mit kezdj magaddal a reggeli órákban. Talán még álmos, fáradt vagy, nincsen listád az aznapi tennivalókról. Így kóválygással töltöd ezeket az értékes órákat, közben meg frusztrált leszel, mert nem tudod minek fogj neki, pedig dolgod akadna.
      Ha beállítasz magadnak egy reggeli rutint, jobban fogod érezni magad, feladataid nagy részét el tudod végezni a délelőtt folyamán, utána meg csak a babádra tudsz koncentrálni, így ő se lesz nyűgős...mindenki jól jár. A rutin feladatokat gyakorolni kell ettől válnak rutinná, pár napig nehéz, utána meg beáll automatikusan a rendszer, és élvezni fogod minden pillanatát.

Hogyan alakíts ki reggeli rutint baba mellett?



Most kizárólag olyan anyukáknak írok, akiknek a gyerkőcök még nem járnak oviba, mert abban a korszakban már megint más rutint kell alkalmazni..:)
Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

  • Most még kelhetsz te is a babáddal egyidőben.
  • Megeteted, tisztába teszed, felöltözteted. Általában ilyenkor energikusak jókedvűek, el vannak magukra is. Most kell kihasználni, hogy eljátszanak egyedül, vagy elvannak a pihenőszékben csendesen.
  • Idd meg a kávédat, reggelizz, hiszen az fontos neked is.
  • Utána kezd az ágyvetéssel, gyors rendrakással a házban. A konyha kényes terület, mindig van mit elrakni, igyekezz, hogy itt rendet tarts mindig.
  • Ezzel máris nagyot haladtál, a ház vendég fogadó képes, és nem több mint félórádba került.
  • Mostmár iktass be utána egy "mama-time" - ot is. Öltözz fel valami normális rendes ruhába, hogy te is jól érezd magad, ne valami foltos, elnyűtt tréningnadrágba töltsd a napodat, attól, mert otthon vagy, igyekezz, hogy jól nézzél ki otthon is. Ez nem csak az önbizalmadnak tesz jót, de a férjed is értékelni fogja. Egy kis smink, elfogadható frizura és már mama is ragyog.:)
  • Mostmár biztos, hogy elkél egy kis szórakoztatás a babádnak is, ülj le vele kicsit játszani, majd utána folytasd a munkát, amit aznap el kell végezned: portörlés, porszívozás vagy mosás stb.
  • Ez mind megvan két óra leforgása alatt, úgyhogy a baba alvás ideje se zavarja meg. Míg ő alszik, előkészítheted az ebédet vagy vasalhatsz például. 
  • Ha következetesen csinálod, mindig rend lesz a lakásodban, jó kedved lesz, és ott lesz még szinte az egész napod, hogy a gyermekeddel töltsd nyugodtan, vagy azzal foglalkozz amit szeretnél.
    Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net
                                              Az én reggeli rutinom a 9 hónapos fiammal

  • 7-7:30- kelés
  • 8:00-ig reggeli a babának, tisztába tevés, felöltöztetés
  • 8:00- 9:00 - reggeli nekem, ágyvetés, szellőztetés, rendrakás a lakásban, konyhát rendbe tenni
  • 9:00 - Mama-time
  • 9:30 - 10:00 - napi alaptakarítás (porszívozás,portörlés,fürdő), mosás ha tervben van
  • 10:00 - baba alszik, előkészítem az ebédnek az alapanyagokat, kiteregetem a ruhákat
  • 12:00-  főzés, utána meg szabadprogram, megspékelve még 1-2 mosogatással, de alapjában véve a házimunkának ennyi, kivéve ha valami nagyobb takarítás van tervben.
Próbálok nem belépni a netre reggel 10-ig mert akkor lőttek a rutinnak, eltereli a figyelmemet, és lemaradok a munkával.
Hogyan tudom 30 perc alatt kitakarítani a lakást? Úgy, hogy mindennap karban tartom a lakást, ezzel sok időt spórolok, mert nem kell súroljam 1 óráig például a fürdőszobát, csak gyorsan áttörölöm egy ecetes nedves ronggyal a felületeket. Ezenkívül külön be van osztva napokra a helyiségek alaposabb kitakarítása.

Neked van egy bevált reggeli rutinod? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése