2016. április 1., péntek

Te tudod, mennyit költesz havonta?

      Talán az egyik legnehezebb feladatunk, nekünk felnőtteknek, a család pénzügyi helyzetének kézben tartása. A cél mindnyájunknak az lenne, hogy a hónap végét legalább egy kevéské plusszal zárjuk. De nem érted, hogy miért nem marad pénzed soha a hónap végére? Pedig nem történt semmi rendkívűli, mégis a mindennapok elvitték a család összes jövedelmét. Te vezeted a kiadásaitokat? Órisái hibát követsz el, ha nem követed nyomon a család összes kiadását. Mert így nem tudod, és nem érted, te miért nem tudsz elmenni az idén nyaralni?! Pedig nem gondolnád, hogy mennyi apróság, jelentéktelennek tűnő dolog viszi el a pénzt.
      Ha eddig nem írtad fel a kiadásaidat, elsőre lehet sokkhatásként fog érni, mikor hónap végén összeszámolod őket. Így jártam én is, és közben most is. Kiszámoltam mennyi a kikerülhetetlen kiadásunk egy hónapban, ilyenek a számlák, élelem, benzin. Ez szerint nagyon lazán meg tudnánk élni a jövedelmünkből, még félre is tudnánk tenni, ehhez képest hónap végére a kiadásunk ennek az összegnek a duplájára rúgott...Hogy mi van?! Hát ott van, feketén feherén....olyan dolgok, amiről az ember akkor és ott nem gondolja, hogy "sok kicsi sokra megy"..Hidegzuhanyként ért, hogy elköltöttük az összes jövedelmünket, holott már a Kanári szigeteken is lehetnénk belőle. Persze vannak közben olyan kiadások is, amik nem előre láthatóak, de most nem ezekről akarok beszélni.


10 ok, hogy miért kell nyomon követned a kiadásaidat


  1. Ha felírod a kiadásaidat, segíteni fog, hogy ne költs többet, mint amennyit keresel, és azt is átlátod, hol tudsz a keretből lefaragni, mik a felesleges dolgok, amikre a jövőben nem szabad költened.
  2. Tudnod kell, hová folyik el a pénzed! Végtére te dolgoztál meg érte.
  3. Ha nem tudod, hová megy el a pénzed, hogyan fogod elérni a céljaidat? Nem fogsz tudni spórolni az álmaid megvalósításához.
  4. Attól függően mennyit keresel, van egy kereted, hogy mennyit költhetsz bizonyos dolgokra. Ha vezeted a kiadásaidat, fontossági sorrendbe tudod tenni, hogy mire mennyit akarsz és tudsz költeni. Ehhez viszont terv kell, a tervhez pedig elengedhetetlen a kiadásaid nyomon követése.
  5. Ha ellenőrzöd, hova megy el a pénzed, átlátod, hol vannak a hibák, mik a gyengeségeid, amire többet költesz a kelleténél. Ez lehet ruházat, kozmetikumok, élelem. Hónap végén, ha megcsinálod a mérleget meg fogsz lepődni, hogy nem kevésbe kerültek azok a dolgok, amelyeknek nem bírtál ellenállni. Ezután meg fogsz torpanni egy pillanatra, mikor legközelebb haszontalan vásárlásba fognál.
  6. Végülis, csak egyetlen ok miatt kell vezesd a kiadásaidat. Hogy eltudj vele számolni magadnak. Ha keresel x összeget, és költesz y összeget, a hónap végi egyenleg remélhetőleg pozitív kellene, hogy legyen, ha meg nem , akkor bajban vagy. A kiadások vezetése segít megelőzni, hogy többet költs, mint amennyit keresel.
  7. Ha nyomon követed a kiadásokot, átveszed az irányítást a pénzügyi helyzeted fölött. Meg tudod fékezni a hirtelen kiadásokat, a felesleges vásárlásokat. 
  8. Segít elérni a céljaidat, arra kényszerít, hogy öszpontosíts, mire érdemes pénzt kiadni.
  9. Megelőzheted vele, hogy ne kerülj adósságokba, mert remélhetőleg nem fogsz többet költeni mint amennyit keresel, de abban is segít, hogy meglévő adósságodat törleszteni tudjad.
  10. Ha egyszer mindenkorra átlátod a pénzügyi helyzetedet feketén fehéren, nem lesz már visszaút, látni fogod hol hibáztál, mikre költöttél fölöslegesen, és ez a bűntudat immáron veled lesz a következő alkalomkor, és arra fog kényszeríteni, hogy kétszer is meggondold, megengedhetede magadnak az adott dolgot.

     Hogyan követheted nyomon a kiadásaidat?

  • Ha te is régimódi vagy és jobban szereted a megfogható dolgokat, egyszerűen vezesd a kiadásokat papíron, határidőnaplóban vagy töltsd le ezt a nyomtatványt, amit én is használok.
    KATTINS A KÉPRE A LETÖLTÉSHEZ

    Rengeteget segített nekem, hogy mindent átlássak, és nyomon követni tudjam, mire mennyit költöttünk minden hónapban. Ezeket a papírokat lefűzöm egy mappába, és vissza is tudom nézni az előző hónapokat, hogy össze tudjam hasonlítani, hol kell még jobban oda figyelnem a kiadásokra. A lényeg mindent fel kell írni, én ahogy hazajövök, az első dolgom felírom mit költöttem mire, és a férjemet is elszámoltatom róla...:) 
  • Ma már különböző applikációkat is lehet használni, ha telefon guru vagy. Ilyen például a KOIN alkalmazás, a MINT (erről csupa jót hallottam), a CHECK, a LEVEL MONEY.  
  • Ha kártyával fizetsz mindenhol, akkor online banking-en keresztül is egyszerűen követheted a kiadásaidat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése