2018. január 31., szerda

Havi menütervezés 2. rész Miből tudsz előre bevásárolni?

   



      Az előző bejegyzésben arról volt szó, miért szerettem volna kipróbálni a havi menütervezést, és egyúttal az egyszeri nagybevásárlást is hozzá. Azt reméltem, hogy több pénzt fogok így megspórolni az élelemre költött összegen. Mert hát az tény, hogy az ember minél kevesebbet jár a boltba, annál jobban tud spórolni. Miért? Mert akárhányszor bemész egy üzletbe, biztosan meglátsz/ és meg is veszel olyan dolgokat is, ami eredetileg nem szerepelt a listádon. Továbbá, valószínű, hogy nem mindig a legolcsóbb helyen teszed ezt, hiszen csak "lefutsz" egy kg. hagymáért, 1 tejszínért, 1 l olajért, persze, hogy a legközelebbi helyen fogod megvásárolni, még ha drágább is. Harmadszor, ha megtervezed egész hónapra a menüt, kevesebb lesz az élelmiszer pocsékolás, hiszen szervezetten, átgondoltan állítod össze, figyelembe véve a kamrád jelenlegi tartalmát. Nyugodtan át tudod gondolni mit főzzél, hogy legyen köztük drágább is, olcsóbb fogás is, felhasználni a maradékokat is. Praktikusabb egyben átlátni a dolgokat, mint külön külön. A heti menütervezés is jó, a havi mégjobb. :) 
    Ennek a módszernek a lényege: hónap elején tartasz egy nagy bevásárlást, amikor minden szükségest megveszel a havi menütervedhez, mindent amit csak lehetséges. Ez a lényeg! Beleértve nassolni valók, innivalók és így tovább. És teszed ezt a lehető legolcsóbb helyen/ken, még akkor is ha kicsit messzebb van tőled. Ami marad, kenyér, esetleg hús, azt megveszed az adott héten, és közben próbálsz semmi egyebet melléje megvenni! :) De mivel csak 1-2 dolgot kell venned, céltudatosan és nagyon gyorsan végigmész az üzleten, és már kint is vagy. Vagy te nem is kell menjél, megveszi a férjed hazafelé. Itt nem csak pénz spórolásról van szó, hanem idő, energia, és idegek is..:) Ugy-e?
     Azt írtam, hogy szinte mindent megvehetsz egyszeri alkalommal. Na de miket is??
Miből tudsz előre vásárolni?

1. ALAPÉLELMISZEREK:
      - liszt, cukor, olaj, ecet, gabonafélék, müzlik, tésztafélék, és minden ami ebbe a kategóriába tartozik
      - konzervek, savanyúságok, befőttek
2. MAGVAK, NASS: diófélék, rágcsálnivalók nassoláshoz is
3. INNIVALÓK: víz, gyümölcslevek, sör stb.
4. TEJTERMÉKEK: ma már egy hónapos szavatossági idővel is kapsz a polcokon: vaj, joghurt, tejföl, tejszín, sajtok, UHT-s tej... (Mi átálltunk Bio Uht-s tejre, amiből mindig egy kartonnal veszünk.)
5. FELVÁGOTTAK: rövidebb a szavatossági idejük, de még így is legalább két hétre valót tudsz elraktározni.
6. TOJÁS: a tojás szinte mindenhez kell, óriási a skála mi mindenre jó, ezért jó ebből is minél többet venni, nem csak a hűtőszekrényben áll el, egy kicsit hűvösebb hely már jó neki.
7. LEVES ZÖLDSÉGEK: krumpli, hagyma, sárgarépa, karalábé , zeller, stb. A krumpli, hagyma az eláll nagyon sok ideig, a sárgarépa is jól bírja a hűtőben, a többit megpucolva(felkockázva akár)le lehet fagyasztani.
8. ÁLTALÁNOS ZÖLDSÉGEK: paradicsom hűvös helyen jól bírja, paprika is, uborka a hűtőben szűk két hétig, retek két hétig(ha megfelelően tárolod), cukkini, padlizsán.
9. GYÜMÖLCSÖK: alma, narancs, grépfruit, kiwi, ezek jól tárolva sokáig elállnak. Fagyasztott gyümölcsöket vásárolhatsz sütikbe, reggelihez, joghurtba.
10. HÚSOK: lefagyasztva, ha van elég helyed, akkor ebből is be tudsz vásárolni.
11. KENYÉR: Ha megszállott spóroló vagy, akár kenyérből is be tudsz vásárolni, és simán lefagyasztod, majd csak kienegeded, és 180 C sütőben 8-10 perc alatt felmelegíted. Vagy lehet már kapni csomagolt, sütésre kész zsemléket, kenyeret is.

Nem a témához tartozik, de háztartási cikkeket is be tudsz olcsón szerezni, nagy kiszerelésben, discount árúházakban: wc papír, papírtörlő, tisztítószerek, tisztálkodási szerek, pelus stb.

     Na de vegyük át mégegyszer, hogyan spórolhatsz nagy bevásárlással, és a havi menütervezéssel?

1. Egyszerre több dolgot vehetsz, összecsomagolva, kevesebb pénzért, discount áron. Számottevő a különbség, ha olcsóbb szupermarket láncokban, discount árúházakban (Metro) vásárolsz be.
2. A lehető legkevesebbet kell vásárolni menjél, amivel nem csak a felesleges költekezést kerülöd el, de időt, energiát, idegeket spórolsz.
3.  Nem kell folyton azon gondolkodj, már megint mit főzzél. Bármit is választasz a havi listádról, nagy eséllyel minden hozzá szükséges dolog már ott lesz a konyhádban.
4. Egészségesebben fogtok étkezni, mert jó előre megtervezed -tudatosan- a menüt, és mindig lesz kéznél egészséges nassolni való is.

Hogyan sikerült az első hónapom, és mennyit sikerült spórolnom, kiderül a következő bejegyzésből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése