2017. január 26., csütörtök

Digitális képek rendszerezése

 


    Az idő rohan velünk, mi meg próbálunk a lehető legtöbb pillanatot elkapni, bezárni őket egy időkapszulába, remélve, hogy nem felejtjük el, hogy nem tűnnek tova, hogy meg tudjuk őrízni azok szépségét, varázsát.
    Szerencsénkre ma már minden eszköz a rendelkezésünkre áll, hogy emlékeink ne vesszenek el. Jobbnál jobb fényképezőgépek, telefonok, szelfibotok, ipadok, laptopok, merevlemezek, USB stickek, online adattárolók, fotókönyvek biztosítják számunkra, hogy az átélt pillanatok örökre megmaradjanak.
    Pontosan ezért is kattogtatunk egész nap, néha túl sokat is, és ezzel együtt elfelejtünk a pillanatban létezni, és élvezni azt.
Paradox módon két kézzel kapaszkodunk az emlékeinkbe, mégse a pillanatot próbáljuk élvezni, hanem egy képernyőn keresztül máris emlékként tekintünk rá. Itt gondolok arra, amikor egy koncerten mindenki filmez, és a képernyőn keresztül nézi a koncertet. Pedig nagyon kevés az esélye, hogy még egyszer megnézzük, mert egyszerűen a videó minősége élvezhetetlen. Helyette szívvel-lélekkel kellene élvezni akkor ott, azt a pillanatot.

      Kinek ismerős, hogy meglát egy szép fát vagy egy lenyűgőző naplementét, és ellő vagy 20-30 képet róla? Mert kétségbeesetten próbáljuk megállítani az időt, és elkapni a varázst.
      De vajon nem jobban ragaszkodunk, és nem értékeljük jobban gyermekkorunk pár darab fényképeit, mint a számítógépen/telefonon lévő 2000 darabot? Valahol már elcsépeltek lesznek a sok semmitmondó képek.
     Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, nagyon fontos, hogy digitális képeinket is rendszeresen selejtezzük, hogy majd 10/20/30 év múlva is örömünket lelhessük az igazán fontos emlékeinkben.


Hogyan fogj neki?


  1. Találj és szánj rá időt. Nem fog gyorsan menni, és ne akard az egészet egyszerre kiválogatni.
  2. Tegyél fel a számítógépedre minden új képet, ami még nincs rajta. Csinálj egy új mappát nekik. Ha feltetted, töröld is le azonnal a telefonodról, fényképezőgépedről.
  3. Ess neki a selejtezésnek. Csinálj új mappákat. Kategorizáld őket a preferenciáid szerint: természeti képek, kirándulások, gyerek képek stb. Ha egyes eseményekből több képed van, hasznos lehet nekük külön mappát létrehozni, hogy később könnyebben megkapd. Ilyenek az utazások, szülinapi partik stb. A mappákat nevezd el a témájuk szerint.
  4. Ha már nagyon felgyűltek a képek, mappáról-mappára járva selejtezd ki őket. Törölj, törölj, törölj. Gondolj arra minden képnél, ez 10/20 év múlva is érdekelni fog? Ha nem, töröld ki. Egy pillanatról ugyanabban a pózban van 10 kép készítve? Válaszd ki a legjobbat, a többi mehet. Ugyancsak a rossz minőségű képek is, ahol semmi se látszik.
  5. Ha már az összes képet kiselejtezted, most az a dolgod, hogy mindegyiket húzd bele abba a mappába, ahová beleillik. Rendszerezd őket dátum szerint. Jobb klikk a mappában - rendszerezés - dátum szerint - növekvő sorrendben..
  6.  Ha ezzel is megvagy, nem maradt más hátra, mint hogy biztosra menni, hogy ezek a képek meg is maradnak az "idők végezetéig". Nem jó ötlet sokáig a gépen tárolni őket, egyrészt azért, mert rengeteg helyet felhasználnak, másrészt meg sosem bízhatsz az elektronikai cuccokban.
    Egyet gondol, megáll és többet nem indul újra. Ezért bízom én csak a jó öreg fotó albumokban (de erről majd később). Ma már választhatsz, hogy hol szeretnéd tárolni őket. Egy külső merevlemezen vagy esetleg SD kártyán. Ezzel csak az a baj, hogy túl pici és könnyen elveszik. Ha nem félsz az internettől, tárolhatod a képeidet online adattárolón is. Rengeteg idő míg felmásolja, de legalább örökre ott marad. Tudod,  "ami a felhőbe jut, az ott is marad"..:)
  7. Ha szeretnéd fotóidat régimódiasan albumba rendezni, itt megmutatom, hogyan csinálom én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése