2017. május 21., vasárnap

Balkonkertészkedés teljesen amatőröknek

   

   Nem akartam én erről bejegyzést írni, de pár hónap tapasztalat után, kötelességemnek tartom, hogy megosszam veletek a balkonkertészkedés "trükkjeit", csak azért, hogy ne járjatok úgy mint én. Balkonkertészkedés...olyan szépen hangzik, és olyan csábító, nem beszélve az interneten terjengő csodaszép, buja kis dzsungelekkel teli képekről, amin csorgatod a nyáladot, és megfogadod, ha az ég leszakad is, neked is lesz egy olyan. Elábrándozol a tél vége felé, milyen jó lesz nyáron kiülni egy csodaszép erkélyre, mondjuk a reggeli kávéddal, és egy könyvvel, miközben legeltetheted a szemed a burjánzó kis kerteden. Eddig ezzel semmi gond sincs, mert megcsinálni meglehet.
És ha még azelőtt egy kicsit is utána olvasol, akkor már jó úton jársz.
    Ha én valamit megkívánok, akkor az azonnal kell. Ez nem volt másképp a kis kertecskémmel sem. Február vége felé kapott el a hév, hogy nekem biza kis saját veteményesem lesz, nem beszélve a csodaszép virágokról az erkélyen. Nem sokat teketóriáztam, talán 2 oldalon utána néztem a dolgoknak felületesen, és rohantam is a kertészetbe. Vettem én mindenféle magot, hogy én majd kicsiráztatom, palántákat nevelük belőlük, és majd a jó idő beköszöntével szépen kiültetem az erkélyre. Vettem paradicsomot, hagymát, retket, uborkát, paprikát és néhány fűszernövényt. Vettem az erre a célra kapható kis rekeszekre osztott csíráztatókat, amiket le is lehet takarni, fokozva az "üvegház"hatást, és vettem földet. Na itt a hiba! Nem akármilyen földet, hát ott azt a legolcsóbbat, az univerzálist nagy kiszerelésben...:) Ki gondolta, hogy föld és föld között is van különbség? Egyetemet végeztem, de ezen valahogy most átsíklottam. Meg is kaptam érte a magamét. Elültettem a magokat a leírás szerint, és szegénykék ki is bújtak, csodaszépek voltak, dagadt a mellem a büszkeségtől, csakhát aztán nem akartak tovább fejlődni, és én nem tudtam miért. Gondoltam ilyen lassan fejlődnek, de azért megnőnek majd csak egyszer.
Gyönyörűek voltak, és szépen fejlődtek


Hogy egyet ugorjak az időben, mikor már szinte belehaltak a tápanyag hiányba, akkor említett talán édesapám valamit, hogy hát biztos nem jó a föld. Ááááááuuuuhhhh! De miért csak most mondják? Aztán két hétre elutaztunk, és rábíztam a barátnőmre, hogy locsolja őket, közben neki is adtam pár palántát.
Az uborka félidőben

A paradicsom palánták
Mikor visszajöttünk, és megláttam az ő palántáit elképedtem, legalább 3szor akkorák voltak, mint az enyémek....A föld...:( Gyorsan futottam a kertészetbe, vettem bazi drága földet, és mivel már közelgett az idő kiültetni őket, átültettem őket egyesével külön edényekbe. Felbúzdulva, hogy most aztán mindent jól fogok csinálni, vettem kis pálcákat, amihez kiköttem őket, ne kérdezd mivel. Hát cérnával, mert az volt itthon. De komolyan nem húztam én meg annál jobban, lazán ráköttem. Második hiba!! Pár nap múlva szó szerint megfulladtak. Kinyírtam az összes paradicsomomat és uborkámat!!
És igen.....kinyírtam őket...:(

Miközben már a bazi drága földben álldogáltak, és egyéb kívánságuk nem volt, csak ehessenek valami táplálót. Ennél a pontnál kiakadtam, szinte sírni kezdtem. De akkor megjelentek előttem azok a csodaszép képek az internetről, felvesztem és azt mondtam: Akkor is megcsinálom!!! Utolsó nekifutásként, kidobtam a "tetemeket" , elmentem a boltba, és vettem 3 paradicsom palántát, 2 uborkapalántát, dughagymát, még 1 rend retek magot (de azok most se lesznek jók).

Összefoglalva:
  • Február vége felé ültettem el a magokat. Ha szeretsz foglalkozni vele, és jól csinálod, gyönyörű palánták lesznek, de ehhez be kell tartani pár fontos szabályt!!! Direkt erre a célra szánt földet kell venni, biztosítani kell nekük a nedvességet és meleget, továbbá a napfényt. Ha veszel erre a célra szánt kis rekeszes edényeket, aminek fedője is van, az már nagy előrelépés. Ha nincs, fóliával kell betakarni őket, és naponta pár órára levenni azt. Nekem a fütőtest mellett voltak, az ablak alatt. Szegénykéim fejlődtek volna is, ha lett volna tápanyagjuk.
  • Összevetve én többet nem ültetnék magokat, mikor megjelennek a palánták a kertészetben, akkor már elég meleg is van, ki lehet őket egyből tenni az erkélyre, és nincs velük olyan sok dolgod.
  • A retek história nekem valahogy harmadszorra se jött össze, nem tudom, hol a hiba. A legkönnyebb a dughagyma, napok alatt hatalmasat fejlődik, motivációt kapsz tőle. Sűrűbben is lehet ültetni őket, ha csak újhagymaként szeretnéd felhasználni.
  • A paradicsomnak nagy, mély edény kell, egyenként kéne kiültetni, én most kettőt tettem egybe, reménykedek. Majd egy nagy pálcára fel kell futtatni. Ugyanígy az uborkát is. Mivel különben az uborka szétterjed, nagyon fontos megfelelően felfuttatni azt is. De ha lehet ne kösd ki, hanem csak valami nagyon kímélő madzaggal vagy nem is tudom.
  • A saláta is bejött nekem, azt már áprilisban vettem kis palántaként, de mostmár jó ropogós saláta lett belőle.
  • A fűszernövények közül a bazsalikom lett a legszebb, amit magról ültettem, a petrezselyem még kínlódik, a rozmaring meg nem kelt ki egyáltalán.
  • Még mindig izgulok, hogy túlélik-e, esős, közbe hűvös az idő, de ha ezt átvészeljük, szerintem nem lesz gond.
  • Ajánlották, hogy közben nem ártana tápoldattal locsolni őket, mert a föld folyamatosan veszít a tápanyagokból. Lassan ennek is utána nézek.
További szereplők az erkélyen:
  • Vettem csodaszép vörös futómuskátlikat, hozzájuk illő földet is, na meg tápoldatot is. Ők elég jól vannak egyelőre. Az étteremben ahol dolgozom, van egy kertész, aki a virágokkal foglalkozik. Mindig csodaszépek, kövérek, élettel teliek az összes virág. Megkérdeztem milyen gyakran locsolja tápoldattal őket, és azt mondta hetente kétszer. Nagyon meglepődtem, nekem írtó soknak tűnik, de ha ez ennek a titka, akkor én is így fogom csinálni! :D
  • Időközben a párom allergiája súlyosbodott, ezért minden növényt el kellett tüntetnünk a lakásból, így ők is kikerültek az erkélyre, ami igazából csak segített könnyebben elérni a már korábban említett burjánzó kis dzsungel összhatását.
  • Az étteremből hoztam el boros ládákat, amik kitűnőek az erkélyre, szerintem jó hangulatot teremtnek, használhatóak bármire. Így lett 3 nagy ládából egy kis asztalkánk is.
Szóval tádááááá! Most így néz ki a teraszunk! Előtte üres volt és szürke.
A büszkeségem!

Az asztalka a boros ládákból

Némi fűszernövény és még pár palánta az első próbálkozásból, de lassan ki kell dobnom őket.  A bazsalikomból már rengeteget használtam.

A retkek nem akarnak kelni.



És már segítségem is van!!! :)
Mostmár igazán örömöm lelem az erkélyben... Kiülök a napsütésben, és bámulom a palántáimat...nagyon remélem egészségesek, kövérek lesznek, és megörvendeztetnek a termésükkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése