2018. január 24., szerda

Havi menütervezés 1. rész Miért akartam kipróbálni?

   
   
     Mindig is próbáltam spórolni, ahol csak lehet. Nem....ez így nem igaz. Mondom úgy, hogy nem szeretek feleslegesen költekezni, és ahol lehet fogom a pénzt. Persze, ha és amikor megtehetem, megadok minden jót a családomnak, legyenek azok finom, egészséges, jó minőségű ételek, vagy akár rövidebb/hosszabb kirándulások mindenfelé. A fő alapelvem az: " Az ételen nem szabad spórolni!" Ezt apukámtól tanultam. Az étel a lételemünk, a testünk a templomunk, nagyon vigyáznunk kell, mivel tápláljuk, és ez főleg igaz a mai világban.
    Mivel minket se vet fel a pénz, ahogy mondani szokták, ezért mindent kipróbálok, megteszek, hogy a lehető legtöbbet kihozzam a legkevesebb ráköltéssel. A lehető legtöbbön azt értem, hogy csakis jó minőségű, akár bio élelmiszereket vásárolunk, kerüljük a feldolgozott, agyon cukrozott/mérgezett élelmiszereket és társaikat.

     Már született erről egy bejegyzés is, hogyan lehet egészségesen étkezni, fele annyi pénzből. Ez volt az első kísérletezésem, és bevált! Egy darabig.. Az addigi élelemre költött összeg 40%-át spóroltuk meg vele, miközben sokkal egészségesebben étkeztünk. Viszont szigorú tervezés szükséges hozzá, meg persze kitartás, hogy csakis egészséges ételeket egyél. A tervezéssel is az a baj, mint a diétával. Ha nem vagy következetes, és nem szánsz rá elég időt, lassan elvérzik a dolog. Itt egy elfelejtett hús, ott egy tejföl, leugrasz a közértbe, és máris dupla annyi dologgal térsz haza, mint ami tervbe volt. Ezekből a kis összegekből sajnos megint összegyűlt az a 40 %. DE, alapvetően az az üzenete a fenti módszernek, hogy ha ügyesen tervezel, kevesebb pénzből is tudsz jobb minőségű élelmiszert vásárolni. Ha kiváncsi vagy, milyen élelmiszereket töröltem a bevásárló listámról, kattints ide.



     A második módszer,
amit kipróbáltam, az a borítékolós módszer volt. A lényege nem más, mint veszel pár borítékot, különböző kategóriákra osztod a kiadásaitokat, minden kategóriára szánsz egy adott összeget, amit elkölthetsz az adott hónapban, és egész idő alatt a borítékokból gazdálkodsz. Ezzel elkerülheted a túlköltekezést, hiszen pontosan látod, mennyi pénzt kell beossz, és csak addig nyújtózkodsz, míg a takaród ér.
    Erről a módszerről nem írtam bejegyzést, mert habár hasznos volt, de rengeteg kis apró részleten el tud csúszni a dolog. Elsőként: manapság szinte mindig mindenhol kártyával fizetünk. Ezért hónap elején ki kellett vennem a fizetésem a bankból, szétosztani kategóriákra, de valahogy mindig akadt valami, amit kártyával kellett fizetnem, vagy váratlan dolgok, nagyobb összegek, amit csak el kellett vennem a bankból. Ezért a kategóriák kissé összekúszálódtak, nem tudtam most honnan is vegyem el az összeget...
     Másodszor, a férjem is vásárol, így neki is kellett volna külön borítékokat készíteni, hát valljuk be, vicces lett volna velük. Hogy a közös borítékokból vegyen el minden egyes alkalommal, az meg elég macerás.
     Harmadszor, nehéz volt adminisztrálni, pont a fennt említett okok miatt. Száz szónak is egy a vége, nekem nem jött be, bár nagyon szerettem volna. Jó ötletnek tartottam, de ha valakinek bevált, mondja már el a mi a titka...:)

És most a havi menütervezés. Két okból szerettem volna kipróbálni.
1. Kevesebb időt akarok tölteni a tervezgetéssel, bevásárló lista írásával, gondolkodással, és főleg vásárlással. Nem mintha nem szeretnék vásárolni, de mióta gyerekem van, nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé.
2.Még kevesebb pénzt akarok költeni élelmiszerre, miközben a minőséget fenntartom.


Mi volt a tervem?

    Aki olvastam már az írásaimat, az tudja, hogy a nagy bevásárlások híve vagyok. Eddig két, három havonta ejtettünk meg egy -egy nagy bevásárlást. "Vásárolj többet, fizess kevesebbet!"

1. Az volt a terv, hogy ezentúl minden hónap elején tartunk egy nagy bevásárlást a lehető legolcsóbb helyen/ vagy nagy Discount árúházakban. Ha ezért még utaznunk is kell, úgyis megéri. Általában nagy városokban/közelében lelhetők fel ezek az árúházak.  Vannak országok, ahol van METRO, míg gyerek voltam, a szüleim rendszeresen ott vásároltak be, azt hiszem innen maradt rám a nagy bevásárlás szeretete. Más olcsó árúházak, KAUFLAND, LIDL, ALDI,CARREFOUR és társai. Ezekbe megéri elmenni vásárolni még akkor is ha távolabb vannak.
      Ilyen nagy bevásárlások alkalmával megveszek minden alapélelmiszert, amivel telerakom a kamrám. Többek közt abból is sokat vásárolok, ami jól eltartható. Még tojást is minimum 60 darabot veszek, mert a hűvősben simán elállnak, hűtőszekrény nélkül.

2. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb mindent be tudjam szerezni egy alkalmi vásárlással, havi menütervet kellett készítsek. Sajnos nagyon pici fagyasztóm van, ezért húsból nem tudok bevásárolni, de ha lenne fagyasztóm, teleraknám minden jóval, és nem fájna fejem. Szóval igazi szerencsés akinek van fagyasztója is. Azzal igazán lehet spórolni!
3. Ezenkívül hetente egyszer ellépek egy ténleg csak 10 perces vásárlásra, amikor megveszem az adott hétre a friss hozzávalókat, szigorúan csak húst, gyümölcs és saláta zöldségeket, és kenyeret. Minden egyebet meg lehet venni a nagy bevásárláskor.

Mi mindent tudsz előre megvásárolni?! Kiderül a következő bejegyzésből, légy résen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése