2017. január 5., csütörtök

A jó mosás titka(i)




    Lassan, de biztosan jöttem rá, hogy még a mosásnál sem mindegy a hogyan. Persze alap, hogy nem teszünk össze feketét fehérrel, de ennél jóval több mindenre oda figyelhetünk, hogy a legjobbat kihozzuk egy mosásból.
    A minap egy nap alatt 5 rendet mostam, mivel egész ünnepek alatt nem mostam, vendégeim is voltak. Be is gyúrtam amennyit csak tudtam a gépbe, hogy fogyjon, aztán kiszedtem, és akkor felvesztem, mert semmiből nem jöttek ki a foltok, pedig ugyanúgy raktam bele Vanisht ahogy szoktam, és eddig kivétel nélkül mindent kiszedett. Túl sokat próbáltam egyszerre kimosni. És akkor jött az ötlet, írni erről egy posztot, hiszen annyi mindenre oda lehet figyelni mosás közben is.



Tippek a hatékony mosáshoz:


  1. A legelső dolgunk ellenőrízni a ruhák zsebeit, hogy biztosan ne felejtsünk benne semmit. 
  2. A legfontosabb, hogy igyekezzünk a szín intenzitása szerint válogatni. Fehéreket külön, melléjük még mehetnek nagyon világosak is, mint például a nem tiszta fehér törölközők, vagy esetleg mintás konyharuhák. A nagyon sötét ruhákat mossuk külön a pasztell, világos színektől. 
  3. A második legfontosabb amire oda kell figyelni, az a ruha anyaga. A kényes darabokat, mint például elegáns blúzokat, szoknyákat vagy bolyhos blúzokat (ami aztán ráragad mindenre), nagyon vékony anyagú nadrágokat stb. ne mossuk együtt a többi ruhával. Több mint valószínű, hogy csak kézzel szabad mosni őket, vagy nagyon alacsony hőfokon, hogy megőrízzék az alakjukat és tulajdonságukat. Ezért...
  4. Ellenőrizzük a cédulát a ruhán, hogy megfelelően járjunk el. Én összeszoktam gyűjteni az ilyen kényes ruhákat, és szín szerint válogatva kimosom őket. Ha nem gyűl össze elég, akkor kézzel mosom ki őket. Valahogy így...:) 
  5. Kezeljük a foltokat. A minap a nővérem mondta, hogy ő minden foltra mosogatószert tesz, és eddig kivétel nélkül minden kijött. Nagyon fontos, hogy a mosogatószert a mosás előtt tegyük a foltra, ne akkor amikor keletkezik, mert akkor beleszárad a folttal együtt, és nem jön ki megfelelően. Körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele. Nekem mióta a fiam el kezdett enni magára, a Vanish a megváltóm. Lehet, hogy ipari, de egyszerűen minden folt kijön vele (feltéve, ha nem gyúrom be a ruhákat:D ), és ez nekem egyelőre így megfelel. Egy rész mosogatószerhez egy rész Vanish-t teszek, szóval nem fukarkodom vele. Nem kenem be a ruhát vele mosás előtt, simán a gépbe teszem.
  6. A fekete ruhákat, főleg nadrágokat mindig kifordítva tegyük be, ha nem akartok úgy járni mint én, már két nadrágom is fehér csíkos lett a mosástól, egyszerűen kifakultak, és fura csíkok lettek rajta (nem a mosószertől). 
  7. Apropo fakulás, ha szeretnétek a színeket megóvni, a megoldás minden mosáshoz 1 ek sót tenni a mosószerhez.
  8. Nagyon fontos, hogy megfelelő hőfokon mossunk. Én a törölközőket, ágyneműt, konyharuhát 90 C fokon mosom, a színeseket, sötétet, világost 40 C fokon. A kényes ruhákat 30 C fokon. Ha a színeseket nagyobb hőfokon mosnánk, attól is ugyanúgy kifakulnának. Nem beszélve, hogy eldeformálódnak.
  9. Ha a mosáshoz teszünk 1 bögre ecetet, segít a fehér ruhákat még fehérebbé tenni, valamint jó a tűző napon szárítani őket, mert a napnak természetes fehérítő hatása van.
  10. A színeseket ne tegyük ki direkt napra, mert kifakulnak.
  11. Ne rakjuk meg túlontúl a mosógépet, hogy a levegő, víz megfelelően tudja átjárni őket, ezzel megakadályozva, hogy nagyon gyűröttek legyenek, és foltosak maradjanak.
  12. Ha tudod, hogy nagyon kemény a víz ahol laktok, több mosószert kell hozzáadj.
  13. Felejtsük el a bolti öblítőszert! Hogy miért, olvasd el ezt a korábbi bejegyzésemet. Nem kell más, mint fél üveg ecet, fél üveg víz, legalább 20 csepp illóolaj, és kész is egy flakon természetes öblítőszer. Nem mondom, hogy pihe-puha lesz tőle a ruha, de segít rajta, és add neki egy friss, tiszta hatást és illatot. És még fertőtlenít is.
  14. Ingeket nem szoktam öblítőzni, mert jobb tartásuk lesz, és a gallér is megfelelően fog állni.
  15. Végül ha megfelelően rakjuk ki a ruhákat száradni, kevesebb dolgunk lesz vasaláskor. Mindig rázzuk ki jól a ruhákat, majd az oldalvarrásokat figyelembe véve, kiigazítva tegyük fel a blúzokat, nadrágokat. Az ingeket, kényes darabokat száríthatjuk műanyag vállfán is. Figyeljünk arra, hogy ne nyújtsuk el a törölközők, asztalterítők, ágyneműk sarkait azzal, hogy túlságosan kihúzzuk őket, vagy csak felfogatjuk őket a két sarkukon, és a súly lehúzza őket, ezzel elnyúlást eredményezve. Próbáljuk meg mindig megfelelően eloszlatni a súlyt. Tipp anyukáknak: én a zoknikat már 2 éve nem aggatom fel egyenként, kinek van arra ideje? Kirázom őket, és simán elfektetem őket a szárítón, úgy egymásra téve, káoszban, hogy bulizhassanak..:)
  16. Nekem nincs szárítógépem, úgyhogy amivel nincs tapasztalatom, arról nem akarok okoskodni. De ha van jó tippetek, szívesen venném, ha leírnátok kommentben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése