2018. június 27., szerda

Gyerekszoba kialakítása

       

      Három évesen eljött az a korszak, mikor a kis lurkónk is kaphat egy saját kis birodalmat, úgy ahogy azt illik. Most jött el az is, hogy kiságyból nagy ágyba költözött, és megpróbálunk külön aludni (ezen még dolgozunk :D ) Nagyon vártam már ezt az időt, mikor végre berendezhetek neki egy igazi gyerekszobát. A szoba kialakítása több folyamaton ment keresztül, ha követitek a blogot, akkor tudjátok, hogy több fázisa is volt már ennek, mindig megpróbáltam a lehető legkevesebb pénzből építgetni a birodalmát. Most végre befejeztem.

Hogyan fogjunk neki?

  • Én a szoba kifestésével kezdtem, mert ráfért...mióta beköltöztünk a lakásba, nem volt frissen festve, ezért mindenképp szerettem volna megalapozni egy szép, rendezett gyerekszobához vezető utat. Szóval kifestettem. Megpucoltam az ablakokat, kimostam a függönyöket, felmostam. Kész volt a fehér vásznam, ami csak arra várt, hogy kifessem. :)

  • Utána és közben már rajzoltam egy tervet, hogyan szeretném berendezni a szobát, mit hova tegyek, hogy a legjobb legyen. Összeírtam mire lesz szükségem: gyerekágy, dobozok, kreatív saroknak polcok és hasonlók.
  • Mindig ráfér minden szobára egy kis lomtalanítás, úgyhogy ez egy remek alkalom, hogy megszabaduljunk a felesleges ruháktól, játékoktól, beszáradt fillcektől és hasonlók. Erről már írtam korábban egy cikket. A képre kattintva megnézheted.
Mit tartsunk szem előtt, amikor gyerekszobát alakítunk ki?
  • Ha nincs arra pénzünk, hogy pár évente cseréljük a bútorokat, akkor próbáljunk meg ne tematikus gyerekbútorokat vásárolni, hanem semleges bútorokat, amelyek több korosztályon keresztül is megállják a helyüket.
  • Ha rendet akarunk a gyerekszobában, akkor tárolók kellenek, méghozzá sok..:) A legjobb ha olyan szekrényt tudunk biztosítani, ahová elrakhatjuk a játékdobozokat, és nem látszanak, amikor nem kellenek. Vagy legalább olyan tárolókat, amiket Ikea Kallax polcokból lehet kialakítani, ahová be lehet csúsztatni a dobozokat. Nálam egyelőre még hiányzik, így az emeletes ágy alatt kapnak helyet.
  • A szobát kidekorálhatjuk relatív olcsón a korosztályuknak megfelelően, ha veszünk pár fali matricát, és azokat ragasszuk a falra, hogy hangulatosabb legyen. Ezeket pikk-pakk el is lehet távolítani, ha új témára vágyunk. Én a Wish-ről rendeltem, és nagyon meg vagyok velük elégedve.
  • A gyerekszoba több funkciót is el kell lásson, ezért úgy kell kialakítani, hogy ezek mind helyet kapjanak a szobában: alvás, játszás, tanulás. Legyen egy kis kuckója aludni, legyen elég helye a játékhoz, és legyen olyan sarka is, ahol kiélheti a kreatívitását.
  • Próbáljuk meg ne túlzsúfolni a gyerekszobát, hiszen bizonyított tény, hogy a gyerekek is jobban érzik magukat egy rendezett otthonban, ahol nem nő fejükre a millió játék. Erről olvashatsz itt bővebben, miért olyan fontos a játékokat időről-időre csökkenteni.


 A mi gyerekszobánk berendezése képekben:




Az olvasó sarok. A könyvek régi fadobozokban kaptak helyet.


Két régi tollpárnából készült az űlőke, rá egy pokrócot tettem. 

Kreatív sarok, ahol festhet, vághat, matricákat ragaszthat.
A puzzle-ket zacskókban rendszerezem, játék után mindig vissza kell tenni a zacskóba, így nem kallódnak el.


 A ruhái a komódban kaptak helyet.





Ti hogyan rendeztétek be a gyerekszobákat?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése